A Fidesz szénbányákat nyitna, miközben épp bezárja az egyetlent

gazdaság
2013 szeptember 20., 10:11
comments 1
  • Régóta szemezik a Fidesz a szénnel.
  • Közben uniós pénzből zárja be az egyetlen mélyművelésű szénbányát, ami még működik. Az is veszteséges.

Szeretném, ha kisebb szénbányák nyílnának meg, készülődünk egy váratlan tettre

– mondta a Kossuth Rádióban Orbán, aki amúgy is folyton önfenntartásról, és arról beszél, hogy a magyar gazdaság túlságosan külföldi energiahordozóktól függ. Így a lépés nem annyira váratlan, de kérdés, hogy rövid távon mennyire reális a szénbányák nyitása.

photo_camera Ha valaki már nem is emlékezne rá: így néz ki a szén

A Fidesz évekkel ezelőtt felvetette, hogy a földben található, mérnökök szerint 200 évre elegendő szenet a tisztaszén technológiával lehetne kitermelni. (A módszerről a Magyar Mérnöki Kamara oldalán több tanulmány is olvasható.)

Július végén közölték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a mélyművelésű szénbányászat újraindítását fontolgatja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Néhány napja Hoppál Péter pécsi fideszes képviselő beszélt arról, hogy a Mecsekben található szén hasznosításáról egy szakmai bizottság tárgyal a kabinettel, és nemsokára testületet állítanak fel, ami a szén felhasználása mellett az új technológiákat is vizsgálja majd – mondta. (Egy miniszteri biztos kinevezéséről tavaly is volt szó.) Ez viszont azt jelenti, hogy még jó pár évig eltarthat a szénbiznisz újraindulása.

Viszont a márkushegyi szénbányát a versenyképtelensége miatt épp most zárják be, ráadásul az EU adott pénzt arra, hogy 2018-ig átképezhessék az ott dolgozó 800 embert. Az évi 600-700 ezer tonna kőszenet kitermelő bányaüzem volt eddig az egyetlen, még termelő mélyművelésű bánya. (A bányában Tamás Bence Gáspár és Botos Tamás készített két videót 2010-ben.)

A rendszerváltás előtt még hat szénbánya működött (a Mecsekben, Veszprémben, Oroszlányban, Tatabányán, Borsodban és Mátraalján külszíni kitermelés volt), de már csak a visontai és bükkábrányi bányaüzem termel külszíni fejtéssel évi 8-8,5 millió tonna lignitet.

szénbánya

A bányászképzést a kádári enyhülés alatt, a hatvanas évektől kezdték el leépíteni, és a széntüzeléses erőművek nagyját olaj- és gáztüzelésűre állították át. A mélyműveléses szénbányászatot és a vájárképzést felszámolták, a mérnökképzést pedig leállították (bár Miskolcon még nem teljesen). A lakosság szinte teljesen átállt a szén- és fatüzelésről a földgázra.

Magyarország szénvagyonát 8,5 milliárd tonnára becsülik:

  • feketekőszén: 2 milliárd tonna
  • barnakőszén: 2,2 milliárd tonna
  • lignit: 4,3 milliárd tonna

A Magyar Mérnöki Kamara szerint az olyan primer energiahordozókhoz való visszatérés, mint amilyen szén, csak durva technológiai és gazdasági átalakulással lehetséges, de azzal érvel mellette, hogy ez munkahelyteremtéssel járna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.