Kevesebb pénz, kevesebb gyerek, kevesebb házasság

Vajon nő-e a libidónk válság idején, tette fel a bizonyára minannyiunkat izgató kérdést a Guardian, majd több évtized statisztikai adatait kutatva válaszolt is valamit. Az momentán nem derült ki, hogy a munkanélküliség növekedése növeli-e a libidót. A születésszámot viszont biztosan nem.

A Guardian a görög adatokból indult ki, ahol a válság alatt tíz százalékkal csökkent a születésszám. Majd történelmi adatokkal bizonyította, hogy ez bizony így szokott lenni válságok idején.

Ennek apropóján megnéztük, hogy Magyarországon mi a helyzet. Kis ábránkon a KSH adatai alapján ábrázoltuk a születések, házasságok, válások és abortuszok alakulását, illetve a GDP és a munkanélküliség változását. Ezek alapján messzemenő következtetéseket nem mernénk levonni. A születések száma ugyan 2011-re érte el mélypontját egy a válság kirobbanását követő első évben indult esés után, de valójában bő egy évtizede évi 90 ezer körül stagnál, ezer főre vetítve 8,8-9,5 közötti értéken.

A házasságkötések száma 2006-ban esett szintet, előtte ezer főre átlag 4,4, azóta folyamatos esés után 3,6 házasságkötés jut. A válások aránya nagyjából állandó, viszont egy évtized alatt csaknem megfeleződött az abortuszok száma.

A Guardian felvetése szerint arra, hogy több szabadidőjükben miért nem bújnak többször ágyba egymással az emberek, válasz lehet, hogy depressziósabbak. Ezt a magyar statisztikák nem támasztják alá, éppenséggel a válság évei alatt csökkent is az öngyilkosságok száma - tavaly 900-szal kevesebben lettek öngyilkosok, mint 1998-ban, az első Orbán-kormány első évében.