Szomáliából küldte a halált a Fehér Özvegy

Terrorizmus
2013 szeptember 23., 21:03

lewthwaite

  • Samantha Lewthwaite egy brit katona lánya.
  • Kamaszkorában áttért a muzulmán hitre.
  • 22 évesen hozzáment egy későbbi londoni robbantóhoz.
  • Akit a támadások után megtagadott.
  • Amikor újra hallottunk róla, már maga is terrorista volt.
  • Most már Fehér Özvegyként emlegetik, és őt tartják a nairobi terrortámadás értelmi szerzőjének, és a támadók vezérének is.

2013. szeptember 12-én hajnali fél hatkor egy isten háta mögötti szomáliai faluban, al-Baatéban megölték Habib Ghanit és Omar Hammamit. Ez terroristákkal megesik, amióta George W. Bush beindította, Barack Obama pedig felpörgette a drónháborút, ezzel _együtt kell élniük_. Ghani és a neve ellenére amúgy alabamai redneck Hammami halála mégis különleges.

Nem az amerikai hírszerzés végzett velük, hanem a rettegett szomáliai al-Kaida fiókszervezet, az al-Sabab milícia. Aminek Hammami júliusig az egyik vezetője volt. Akkor viszont Haszan Dahir Avejsz sejkkel tartott, aki szakított a mozgalommal. Ghani is.

És hogy ez miért érdekes? Mert Ghani a brit sajtóban előszeretettel Fehér Özvegyként emlegetett Samantha Sherafiya Lewthwaite férje volt. Lewthwaite pedig a népszerű teóriák szerint a szombaton kezdődött kenyai terrortámadás értelmi szerzője. A támadást viszont az az al-Sabab vállalta magára, aminek a harcosai kilenc nappal korábban levadászták Ghanit és Hammamit.

Hogy mi történt, annak a megfejtését ne tőlem várják. Csak azért említem, mert érdekes kiegészítése Lewthwaite jellemrajzának, hogy a jelek szerint gond nélkül szabadul meg olyanoktól is, akikhez elvileg gyengéd érzelmek fűzik.

Mondjuk az is igaz, hogy Ghani nem az első férje, aki erőszakos halált hal. Előző férje, Germaine Lindsay 2005. július 7-én robbantotta fel magát a londoni Piccadily metróvonalon. A merényletben rajta kívül 26 ártatlan ember vesztette életét - a négy merényletből álló támadássorozatnak összesen 52 áldozata volt.

Bár Lewthwaite már akkor hírhedt volt szenvedélyes, arabnyelvű Korán-felolvasásairól, bűnrészessége nem merült fel. Ő maga azt mondta, hogy amíg nem lát DNS-bizonyítékot férje bűnösségére, nem is hiszi el a vádakat. A rendőrség a támadás után védőőrizetbe vette. Lindsay-vel közös lakásukat 15 nappal a terrortámadás után felgyújtották. A támadás után két és fél hónappal Lewthwaite még azt állította, hogy a radikális mecsetekben "mérgezték meg" az "ártatlan, naív és egyszerű" férje gondolatait, ő maga pedig undorodik a történtektől.

Arról, hogy később hogyan alakult az élete, kevés, cserébe ellentmondásos információ van csupán. Annyi biztosnak tűnik, hogy a terrorizmussal szembeni undorát leküzdötte, legalábbis elég sok hírben bombagyárosként, a nairobi támadást is magára vállaló al-Sabab adományszerzőjeként vagy propagandistájaként írják le.

A Lewthwaite-ről a neten fellelhető információk alapján a nő

Most pedig az a hír járja, hogy a nairobi terrortámadáshoz is köze lehet. Az akciót felvállaló al-Sabab egyik twitterüzenetében őt élteti:

Sherafiyah lewthwaite [sic!] a.k.a samantha bátor asszony! boldogok vagyunk, hogy a sorainkat erősíti!

Egy kenyai blogger, aki élőben tudósít az ostromról, pedig egy szabadult túszra hivatkozva állítja, hogy a támadók vezére egy brit akcentussal beszélő nő. A kenyai terrorelhárítás egyelőre nem erősítette meg ezeket a híreket. A Daily Telegraphnak nyilatkozó illetékesek úgy hiszik, hogy még mindig Szomáliában bujkál.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt