Uzsorázással gyanúsítják a bajai választáson lefilmezett szervezkedőt

bűnügy
2013 szeptember 24., 10:29
  • A bajai választáson készült videón szavazószállításról beszélő roma politikus a két-háromszorosáért adott kölcsön, állítja egy ismerőse.
  • Több feljelentés is van ellene.
  • A rendőrség megalapozottnak találta a gyanút.

Ajtai Tibor irányította azokat az autókat, amelyek ellenzéki aktivisták szerint szavazókat szállítottak a vasárnapi bajai választáson, majd feltűnt aznap este a fideszes jelölt győzelmet ünneplő buliján. Ajtainak van más gyanús ügye is.

Tavaly október végén Ajtai Tibor roma vezetőt uzsora-bűncselekmény miatt feljelentették a kalocsai rendőrkapitányságon. A helyi a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjeként több rendőri szervvel is volt együttműködési megállapodása, ezért az elfogultság elkerülése végett a Csongrád megyei rendőrség vette át az ügyet.

Uzsorázás

A feljelentő, Oláh Zsolt azt mondja: Ajtai őt és többeket uzsoráztatott, és ezzel amúgy is nehéz anyagi helyzetüket tovább rontotta. Oláh szerint Ajtait korábban egy keceli roma család is feljelentette hasonló ügy miatt, és a nyomozás megindulása óta több hasonló feljelentés is született Ajtai ellen.

photo_camera (via)

A megalapozott gyanú szerint Ajtai azoknak a szegény családoknak, akik roma kisebbségi vezetőként keresték, nem az önkormányzati segítséget adta, hanem saját maga adott kölcsön. Általában pénzt, aminek később a két-háromszorosát követelte vissza. „Mért ki húst, hentesárut is, amiért szintén az értékének többszörösét követelte vissza” – mondta a dunapataji Oláh.

Ha valaki késett, vagy az aktuális napon (családikor) nem tudta megadni a tartozást, vagy annak részletét, akkor megnőtt az úgymond tőkerész is, de meg is lettek fenyegetve, sokszor bántalmazva is, azon személyek, akik nem tudtak időben teljesíteni. Aki nem tudott fizetni, attól a kölcsön és a kamatok összegének is a többszörösét vitték el, volt akitől autót (BMW), de volt akitől családi házat is kicsaltak. De olyan is akadt, akivel plusz banki hitelt vetetett fel, amit persze Ajtai el is vett tőlük. Voltak, vannak verőemberei is.

– állítja Oláh Zsolt.

Oláh azt is elmondta: „Ajtai Tibor a feljelentésem miatt már többször is megfenyegetett, megtámadott, próbál megfélemlíteni, és elüldözni a családommal együtt, ami miatt több külön feljelentésem is van a kalocsai rendőrségen zaklatás és egyéb személyem elleni támadás miatt.”

Autókázás

Vasárnap a bajai időközi választáson a Fidesz jelöltje nyert, de felvételek kerültek elő arról, hogy Ajtai Tibor, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja azt mondja, hogy "akár ötvenszer is fordulhat" egy bizonyos sofőr. A helyszínen lévő ellenzéki aktivisták szerint a sofőr szavazókat szállított. Ezért az ellenzéki pártok közösen óvást nyújtanak be a választási bizottságnál.

A Lungo Drom-os Ajtainak nem ez volna az első ilyen esete. Januárban nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amin ő mesélt arról, hogyan láncszavaztak (= választási csalás), hogy Kapus Krisztiánt, a Fidesz-KDNP kiskunfélegyházi polgármesterjelöltjét segítsék. Ajtai ezután elismerte, hogy a felvételen ő hallható, de azt állította, hogy a sztori átverés volt: az ügyészségi vizsgálat alatt álló Kapus helyi fidelitasos ellenfelei kérték meg, hogy kenjen a polgármesterre törvénysértést, amivel később megzsarolhatják. (Ajtai később minden korábbi nyilatkozatát visszavonta.)

Próbáltuk Ajtai Tibort is megkeresni, egyelőre nem tudtuk a telefonján utolérni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.