Büdös magyaroztak a miskolci cigányok?

Azt ígértük, ma ítélkeznek a 10 miskolci cigány és egy nem cigány férfi ügyében, akik még 2009-ben támadtak rá egy autóra, mert azt hitték, hogy szkinhedek vagy gárdisták ülnek benne. A vád ellenük: közösség tagja elleni erőszak.

A mai tárgyalási nap ítélet helyett a per egyetlen nem roma származású vádlottja körül forgott. Az ő vallomása az egyik fő bizonyíték az ügyben. Az áll benne, hogy a cigányok a támadás közben azt kiabálták

Büdös magyarok üssétek őket!

Ez a mondat a fő bizonyíték arra, hogy a cigányok rasszista, magyargyűlölő indítékból támadtak az autóra. (A másik bizonyíték egy bot, amin a HALÁL A MAGYAROKRA felirat volt, de nem derült ki, hogy az kié volt és hogy került a támadás környékére.) Kérdéses volt, hogy ez a mondat felhasználható-e a vádlottak ellen, mert a koronatanú már az elsőfokú tárgyalás alatt azt állította, hogy kényszervallatással verték ki a rendőrök belőle a vallomást. Szerinte mindenki szanaszét rohant, amikor megérkeztek a rendőrök. Azokat vitték be, és később azok ellen emeltek vádat, akiket sebtében épp el tudtak kapni. Így szerinte a rendőrök kénytelenek voltak utólag kiegészíteni a hiányos történetet.

A tanú azt meséli az alábbi felvételen, hogy a combját térddel rugdalták a rendőrök, és közben azt kérdezték, hogy elhangozhatott-e a "büdös magyarok üssétek őket" mondat. A tanú félve a további bántalmazástól azt mondta, hogy akár el is hangozhatott. Így került be az ominózus mondat a vallomásba.

Az ügyészség megvizsgálta az ügyet, de nem indult a kihallgató rendőrök ellen eljárás, mert az ügyészség szerint túl későn szólt a tanú. Ráadásul a rendőrök egybehangzó állítása szerint nem történt ilyen eset, nem bántalmazták kihallgatáskor a tanút.

Október 8-án derül ki, hogy a bíró figyelembe veszi-e a vitatott vallomást.