Lopédia - Minden, amit Magyarországon 2013-ban elloptak

Mindent visznek, ami nincs lebotonozva, mondja a közmondás, amit olyan ember találhatott ki, aki nem volt tisztában a magyar bűnözési szokásokkal. Magyarországon ugyanis loptak már 250 kilós bazalttömböt és komplett házat is.

A 444 most arra vállalkozott, hogy öszegyűjtse a magyar tolvajok és rablók teljes repertoárját.

Léteznek különböző bűnügyi nyilvántartások, amelyek az egyes bűncselekmények számát, földrajzi koncentrációját, gyarapodását vagy éppen ritkulását listázzák. Mi valami mást akartunk, azonban gyorsan kiderült, hogy évekre visszamenően nincs nyilvános, könnyen feldolgozható adatbázis. Kutatási területünket így 2013-ra szűkítettük, végigbújtuk a vidéki napilapokat, a police.hu-t és még néhány más forrást, hozzáadtunk olyan klasszikusokat, mint a híres 2011-es orrszarvútülök-lopás, és el is készültünk közel 500 elemet tartalmazó saját adatbázisunkkal. Amibe belevettük a meghiúsult lopási kísérleteket is, mivel úgy éreztük, jelen esetben a szándék a lényeg.

A lopások böngészése közben mi is sokat tanultunk.

Az ablaktól egészen a zsírig tartó adatbázisunk böngészése lehangoló, meghökkentő, és persze helyenként vicces olvasmány. Nem kell szégyellnie magát annak, aki elneveti magát, amikor megtudja, hogy Magyarországon már epekövet és futballkaput is loptak. Az egyes szócikkeken sokat dob a jellegzetes magyar rendőrnyelv, illetve a bűnügyekről beszámoló újságírók béna viccelődése.

A következő oldalakon kellemes böngészést, valamennyi link végigkattintását, valamint a kiegészítő cikkeink elolvását kívánjuk.

(Valamennyi illusztrációt Tamás Bence Gáspár készítette, az adatbázis összeállításában pedig oroszlánrészt vállalt Bede Márton és Tremmel Márk.)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.