Budapest a világ harmadik legbecsületesebb városa

Budapest
2013 szeptember 25., 07:17

A Reader's Digest végzett izgalmas társadalmi kísérletet: 16 városban 192 pénztárcát vesztettek el szándékosan, városonként tizenkettőt.

A pénztárcákban 50 dollárnyi értékben helyi valutát, egy mobilszámot, kuponokat, névjegykártyákat és egy családi fényképet rejtettek el. Majd forgalmas helyeken, például parkok és bevásárlóközpontok mellett egyszerűen elejtették őket.

Nagyjából a tárcák felét, 47 százalékukat juttatták vissza a tulajdonosnak a tárcában található mobilszám segítségével.

Különösen becsületesek voltak a budapesti megtalálók, a 12 elhagyott tárcából nyolcat juttattak vissza. A lapnak megszólalt az egyik megtaláló, a 17 éves Györfi Regina is, aki éppen apjával ült egy autóban, amikor kiszúrták az út szélén fekvő tárcát. A tulajdonos a telefonban nagyon hálás volt a megtalálóknak. De Budapesten azért fordult elő olyan eset is, hogy az utcán egy hatvanas nő kiszúrta a tárcát és magával vitte egy közeli házba, majd nem jelentkezett.

Budapest New Yorkkal holtversenyben végzett a harmadik helyen. Az első a finn főváros, Helsinki lett, ahol a 12 pénztárcából 11 került vissza tulajához. Második Mumbai, ahol kilenc.

Ötödik helyen Moszkva és Amszterdam következett (7-7 tárca), majd Berlin és Ljubljana (6-6). Az ötvenszázalékos határ alá csúszott be London és Varsó (5 visszavitt tárca), és csak a tárcák harmadát vitték vissza Bukarestben, Zürichben és Rio de Janeiróban. Három tárca került vissza gazdájához Prágában, kettő Madridban és összesen csak egy Lisszabonban.

A lap azt is rögzítette, kik teszik el a megtalált tárcákat. Zürichben például egy villamosvezető tette el magának az egyiket. Varsóban 7 tálcát húztak be a megtalálók, mindannyian nők voltak.

A kísérlet nagy tanulsága mégis az volt a lap szerint, hogy nincs semmiféle tényező, ami megjósolhatóvá tenné, ki lesz becsületes. Sem életkor, sem nem nem játszott szerepet abban, hogy valaki hogyan dönt. Egyszerűen csak mindenhol vannak becsületes és nem becsületes emberek. (via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.