Népdalban énekli el, hogy ellopják az életünket

kultúra
2013 szeptember 26., 09:05

A Dunán evezve az egész Orbán-rendszert népdalba foglaló dalnok videója pörög nagyot az utóbbi napokban. Akinek feltűnt a Facebook-dalán a Forradalom van a mi utcánkban és még rá is kattintott, biztos belement a fülébe, hogy

Forradalom van a mi utcánkban
Nemzeti dohánybolt-íz a szájban
Vadászni mennek a keresztények
Semjén Zsoltnak gond a nemi élet

és a többi.

Három nap alatt a legismertebb dala lett

A dal szerzője Gyáni Levente, aki a kultikus Karabély énekese volt a zenekar 2007-es feloszlása előtt. A Karabély gazdag életműve ellenére sohasem lett igazán ismert - most viszont nagyon úgy néz ki, hogy 2013-ben egy erősen politikus vírusvideóval Gyánit sokkal többen ismerik meg, mint eddig bármelyik dallal. Hiszen "ez a szám nem görcsös, nem dühös, nem acsarkodó, csak baromi vicces, és ettől megsemmisítő" - ahogy Szily László írt erről a Cinken.

Emléktúrából lett a videó

Bár sokan ezt tippelték, a dal előadása nem improvizáció. Gyáni először nyáron adta elő Szigligeten a József Attila Kör alkotótáborban. A szöveg egy készülő gyűjtemény része, ami nem csak politikáról fog szólni. Felmerült, hogy zenét is ír a szövehez, videót pedig mindenképp akart hozzá. Végül maradt az énekes előadás.

Múlt hétvégén Zebegényben jártak Maurics András emlékhelyénél (ő volt a Karabély és a Flash basszusgitárosa, 2011-ben halt meg), ahol emléktúrákat szoktak tartani. Itt mentek el evezni a Dunára. Bár hosszú a szöveg, eddigre már annyira belement a fejébe, hogy második próbálkozásra sikerült is felvenni.

Gyáninak messze ez eddig a legdirektebben politikus szövege.

De miért?

Érlelődött bennem egy ideje. Sok éve lopják már az életünket. Az előző brigád is lopta, ez most máshogy lopja. Én pedig szeretek reagálni erre.

Bár a dal alapvetően a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szereplőiről szól, azért ott van két sor a másik oldalról is:

A komcsikról jobb ha nem beszélek
Felesleges róluk minden ének

A Fidesz és a KDNP politikusai viszont Rogán Antaltól Lázár Jánoson át Hoffmann Rózsáig név szerint szerepelnek - Gyáni szerint épp a nevesítés a lényeg. Egyrészt a népdal-forma miatt, amire jellemző, hogy konkrét szereplők konkrét cselekedeteiről szól. Másrészt szerinte éppen attól lesz súlya, ha megnevezi a szereplőket.

A kiábrándultaknak esett a legjobban

Néhányszor biztosan elő fogja adni élőben is. Arra pedig kiváncsi, mennyire fog elterjedni - már most is több emberhez jutott el, mint a Karabély számai. Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kapott. Sőt, azt tapasztalta, hogy a kiábrándult jobboldaliakanak tetszett a legjobban.

Nekik ez nagyon jólesett. Attól még, mert valaki jobboldali, vagy baloldali, ugyanúgy zavarja, ha hülyének nézik

- mondja. Ezt pedig valóban tökéletesen megfogják az olyan sorok, mint a

Stefán király uradalmi roadshow
Diófából nem készül koporsó.

Na de mi is volt az a Karabély? Innentől pedig átveszi a szót Horváth Bence, aki hatalmas rajongó, és megmutatja az öt kedvenc számát.

Liftes Buddha

Ez volt a kedvenc számom a zenekartól, amit amúgy teljesen véletlenül, interneten fedeztem fel valamikor a kétezres évek első felében, még bőven a gimnáziumi évek alatt. És valahogy úgy alakult, hogy egy csomó barátomat is rájuk szoktattam, végén már egész sokan jártunk koncertekre. Ami sokszor feltűnő volt, mert rajtunk kívül legtöbbször alig voltak nézők, idővel ismertünk minden állandó koncertre járót.

Budapest

Igazi későn érkező divatrajongóként én rögtön az utolsó, legslágeresebb albumukkal ismerkedtem meg, ezért máig a 2002-es Táltos utca a meghatározó számomra. Amiről még mindig nem tudom, miért nem lett nagyobb siker. Minden benne volt, amivel befuthattak volna, és amivel itthon hasonló gitáros altrock zenekarok be is szoktak futni, de valahogy mégsem jött össze a dolog.
A Petőfi rádió játszotta is ezt a számot a zenekar felbomlása után, de igazi áttörést már ez sem hozott.

A holdfény aratása

Mire kijött a slágeralbumuk, volt már három lemezük, rajta rengeteg nagyszerű számmal, ezek többsége azonban nem is nagyon érhető el az interneten. Bántóan hiányzik egy kritikai összkiadás.

Kutyák a bolt előtt

Az ilyen dalok miatt szerettem meg igazán a zenekart, tökéletes példa arra, hogy mi volt jó a Karabélyban. Funfakt, hogy Karabély koncerten láttam először Uj Pétert, nagyon régen még egy szigetes hajnali koncerten, gimnazisták voltunk, egy barátom pedig megbökött, hogy ott az Uj Péter. Bólintással nyugtáztam.

In memoriam Maurics András

2007-ben egyszer csak bejelentették, hogy vége a zenekarnak, nem látnak benne több lehetőséget. Akkor már nem jártunk annyira koncertekre, csak reméltük, hogy nincs összefüggés. A búcsúkoncertjük a Critical Mass napjára esett, meg is volt hirdetve afterbulinak, és többen jöttek el rá, mint valaha. A Bem mozi előtt a járdán is végig álltak az emberek, a zenekar pedig 28 számot játszott el. Utána egy ideig még titkon reménykedtünk, hogy majd csak lesz valami. De 2011-ben meghalt Maurics András basszusgitáros, és akkor biztos lett, hogy vége, nem fog többet játszani az ország legjobb ismeretlen zenekara.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.