Görögországban őrizetbe vették az Arany Hajnal neonáci párt vezetőjét

külföld
2013 szeptember 28., 11:38

Nikosz Mihaloliakoszt, azzal gyanúsítják, hogy bűnszövetkezet hozott létre. A párt öt parlamenti képviselője ellen is letartóztatási parancsot adtak ki. A rendőrség terrorelhárító egysége keresi őket.

Az Arany Hajnal ellen nyomozás folyik annak kiderítésére, hogy szervezeti szinten is köze volt-e a Pavlosz Füszasz antifasiszta rapper meggyilkolásához. Füszasz megölésével a párt egyik 45 éves hívét gyanúsítják.

Az Arany Hajnal tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött. A gyilkosság azonban viharos reakciókat váltott ki a társadalom legkülönbözőbb csoportjaiban, több görög városban összecsaptak a rendőrök és a tüntetők a hét elején.

A neonáci párt 18 parlamenti képviselője korábban burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy lemond mandátumáról. Márpedig emiatt időközi választást kellene kiírni helyük betöltésére, és e választás kampánya csak még bonyolultabbá tenné a helyzetet a súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küszködő országban.

Egy friss közvélemény-kutatás eredménye szerint a gyilkosság óta harmadával csökkent az Arany Hajnal támogatottsága. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.