Mégis nyomoznak a konyári általános iskola előtt felbukkanó szurkolók miatt

2013 október 1., kedd 11:54

A román-magyar meccsre tartó szurkolók busza szeptember 5-én tért le a főútról, hogy a konyári általános iskola előtt megálljanak kicsit. A buszon tartózkodott az iskola volt tanára, Vígh Szilárd is, akit azután bocsátottak el, hogy előkerült egy videofelvétel, amin a cigányokat rasszista hangnem szidalmazta.

Hogy mi történt pontosan az iskola előtt, arról mást mondtak a szurkolók, és mást a helyiek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság akkor azt írta nekünk, hogy bűncselekmény ugyan nem történt, de 26 embert azért igazoltattak. Jogvédők szerint ez önmagában hiba volt, mert ha erőszakosan léptek fel, akkor intézkedni kellett volna a helyszínen, ha viszont valóban békésen-kulturáltan énekelgettek csak a többségében cigány diákokat fogadó iskolában, akkor indokolatlan volt a tömeges igazoltatás.

A rendőrség szerint amúgy csak a közbizalmat próbálják meg aláásni, szerintük pedig a jogvédő szervezetek egy "nem létező árnyékra vetődtek". Pár nappal később a rendőrség közzé is tette a konyári térfigyelő kamerák felvételét, a hang nélküli felvételből azonban nem csak az a történet olvasható ki, amit a rendőrség belelátott.

Most kiderült, hogy az ügyben mégis folyik nyomozás, a NOL információi szerint a Másság Alapítvány feljelentése és az ügyészség intézkedése nyomán mégiscsak indult eljárás, annak ellenére is, hogy a rendőrség véleménye nem változott az ügyről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt