Az indexvideós Szász Barna megverése miatt meszelte el Magyarországot a Freedom House

TECH
2013 október 04., 11:49
  • Hatvan országból a nyolcadik lett, és "szabad" minősítést kapott a magyarországi internet a Freedom House legfrissebb, 2013-as jelentésében.
  • Ez kifejezetten jó eredménynek számít, bár csak 60 országot vizsgálnak.
  • Minél nagyobb a netcenzúra egy országban, annál több pontot kap a szervezettől.
  • Magyarország 23 fekete pontot gyűjtött össze.
  • De miből jött össze az a 23?

A jelentés (pdf, rövid változat) két kategóriában meszeli el Magyarországot:

- az elmúlt évben született olyan törvény vagy rendelet, ami növeli a cenzúrát vagy nem megfelelő tartalomért járó büntetést
- az elmúlt évben megöltek vagy fizikailag bántalmaztak egy bloggert vagy internetezőt.

blogger_killed

A 23 pont konkrétan két esetből jött össze, mondta Tóth Borbála, a jelentés egyik készítője.

Az első, évek óta húzódó esetet egy legendás komment indította el, amit a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének blogján posztolt valaki még évekkel ezelőtt. Az MTE megírta, hogy van olyan ingatlanközvetítő, aki azzal trükközik, hogy ingyen közzéteszi a lakáshirdetést, közben elkéri a hirdető hitelkártyaszámát, aztán meg nem hajlandó levenni a hirdetést. Egy kommentelő beírta, hogy az ingatlanos

szarjon sünt.

A magyar bíróságok első- és másodfokon is elmeszelték az MTE-t, amiért hagyta, hogy egy ilyen indokalatlanul sértő hozzászólás megjelenjen a szájton – mondta Nádori Péter, az egyesület akkori elnöke, aki az In medias res folyóiratban tudományos igénnyel  számolt be az ügyről és annak folyományairól. Végül a Kúria is kimondta, hogy az MTE felelős azért a kommentért, amit egy felhasználó a szervezet blogján posztolt. Az ügy most éppen Strasbourgban van, de az elmúlt évben hozott Kúria-döntés az egyik oka annak, hogy Magyarország fekete pontokat kapott a Freedom House internetszabadságos jelentésében.

Nem gyilkosság, de erőszak

A másik ügy az erőszak kategóriában az indexvideós Szász Barna fizikai bántalmazása volt, mondta Tóth Borbála, aki részt vett azon a találkozón, amelyen a szervezet kiosztotta a pontokat az egyes országoknak, Szász kamerával vette tavaly október 23-án a budapesti Ferenciek terén zajló tüntetést, amikor nemzetinek érzelműnek látszó elemek bántalmazták.

Tóth szerint Szász bántalmazása "marginális, pici incidens" volt ahhoz képest, hogy ebben a kategóriában meggyilkolt bloggerek miatt szoktak az országok bekerülni, és a Freedom House is elgondolkodott azon, hogy Szászt internetezői minőségében verték-e meg, de végül kiosztották a pontokat. Ezeket az eseteket "nemzetközi kontextusban kell nézni" – mondta Tóth.

Orbán Sándor, a jelentés másik magyar közreműködője szerint a Freedom House szubjektív fogalmakkal dolgozik, és amikor a pontokat osztják, nem abszolút, hanem relatív módon értékelnek.  "Ez nem olyan, hogy mennyi rizs terem a rizsföldön" – mondta Orbán.

További érdekességek a Freedom House 882 (!!) oldalas jelentéséből

Borzasztó dolgok történtek az internettel az elmúlt évben, és sok országban egyre romlik a helyzet.

Üzbegisztában blokkolják a social médiát. Etiópiában tiltják a politikai és vallási tárgyú oldalakat. India és Kína képes az egész internetet elzárni. Kazahsztánban kormánypárti kommentelők manipulálják a neten folyó vitákat. Libanonban a kormány technikai támadást indít a kritikusai ellen.

Ehhez képest Magyarország maga a netmennyország.

A vizsgált hatvanból összesen hét országban lehet szabadabban internetezni, mint nálunk.

1scores1

Magyarország a 100-ból kapott 23 pontjával holtversenyben áll Olaszországgal, és jócskán lemarad ugyan az első Izlandtól (6 pont) és a második Észtországtól (9 pont) de olyan, közismerten szabad országokat előz meg, mint Nagy Britannia (24), Ukrajna (28) vagy Örményország (29). (Ausztria, Svájc vagy Lengyelország nem szerepel a felmérésben).

A lényeg, hogy Magyarországon a net jól teljesít. Sajnos nem jobban.

A magyar net szabadsága a tavalyihoz képest 4 teljes ponttal romlott idén, ami a Freedom House szerint ha nem is jelentős, de figyelemre méltó romlás, és együtt mozog a globális tendenciával: a 60-ból 34 ország internetje kevésbé szabad, mint tavaly volt.

decline

Rossz hír: amennyire szabad az internet, annyira nem szabad a sajtó: a Freedom House több mint tízpontos eltérést regisztrált a magyar netszabadság és a sajtószabadság között.

sajto1

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.