Miért marják egymást a nők?

életmód
2013 október 04., 04:12

Hogy néz már ki? Túl kövér. Csúnya. Ostoba. Amaz meg egy vézna kis lotyó. Kifeküdte ám magának azt az állást, tudtad? Ő? Borzalmasan neveletlenek a gyerekei. Ez pedig mindent annak köszönhet hogy csicsereg a főnöknek. Undorító. X-né? Hát róla tudjuk, hogy csalja a férje. Nem is csoda. Na és ő? Ő egy álszent liba, aki azt hiszi, hogy nem vesszük észre, mit csinál valójában. Állandóan pletykál, mindenkit fúr a háta mögött...

Ilyenek lennénk? Igen. Sajnos igen. Gyakran nem teszünk féket a nyelvükre, sőt kívülről nézve néha egyenesen úgy tűnhet, hogy gyűlöljük a többi nőt. Ha ez talán némiképp túlzás is, de az talán már nektek is feltűnt, milyen könnyen kritizálunk, bírálunk, ítélkezünk, ha egy másik nőről van szó. ... de vajon miért?
Dr. Nikki Goldstein kapcsolatszakértő szerint mindennek az oka a nőkre annyra jellemző önbizalomhiány, az általános bizonytalanság érzése és a versengés. A nők ugyanis sokszor féltékenyek a másik vélt, vagy valós sikereire. Legalábbis a többség.

Ember embernek farkasa, ergo nő a nőé?

A legtöbben tapasztalták már életükben, hogy női társaságban (legyen az egy munkahely, iskola, blog vagy fórum), hogy a többiek mintha csak arra várnának, hogy elbukjon, hogy minden önbizalma elpárologjon: lehúzzák, kritizálják, ellene fordulnak, ha nem idomult a többségi állásponthoz.

A szakértő szerint a boldog, magabiztos emberek ritkábban viseltetnek rossz érzéssel a náluknál szerencsésebb helyzetben levő társaik iránt. A titok az lehet, hogy aki nem hasonlítgatja magát másokhoz, hanem a saját értékeire koncentrál, nem is sárgul ismerősei sikerei miatt.

Sokan kérdezik, hogy miért nem törnek ki a nők a bántalmazó kapcsolataikból? Miért nem törnek ki az olyan kultúrákból, mely elnyomja őket? Miért tűrik akár egy életen át a szurkapiszkát, az alaptalan kritikákat, a megaláztatást? A válasz nemcsak az, hogy a férfiak miatt. A válasz az, hogy a nők miatt is. Mert gyakran nem számíthatnak megértésre, támogatásra, mert a nők nem védik meg egymást elégszer, és nem állnak egymás mellé, ha ez azt jelentené, hogy férfiakkal kell szembefordulniuk. Mert sokszor könnyebb a nőt hibáztatni mindenért.

Miért nem segítik egymást jobban a nők?

Goldstein azt is állítja, hogy a nők hajlamosabbak keményebb kritikával illetni a a saját nemükhöz tartozókat, mint a férfiak.

A legrosszabb a helyzet az anyasági versenyben áll elő: Hogy szültél? Meddig szoptattad? Jár már? Beszél már? Ugye szobatiszta? Közösségbe viszed már? Mikor mész vissza dolgozni? Akinek van gyereke, az tudja, hogy ezekre a kérdések lehetetlen jó választ adni. Akármit is mondasz, az ítélet azonnali. Nyilván elszúrtad, szarul csinálod, de legalábbis nem elég jól. A versenypályára szinte észrevétlenül is be lehet csúszni, és aki odakerült, annak bizony sokkal nehezebb lesz az élete az elhamarkodott ítéletektől, az állandó kritikáktól. Bizony, a gyermeknevelés sokkal nehezebb, ha más nők minősítgetnek közben. Az anyasági versenyben a kritika gyorsan és többnyire ex katedra érkezik.

Szerencsére nem is mindenki gondolkodik és érez így, de a közösség ereje mégsem elhanyagolható tényező. Ahogy a szakértő mondja, dolgozik a féltékenység, a bizonytalanság, zajlik a verseny.

Hol az egyenlőség?

Az egyenlőség önmagunkban kezdődik. Az élet nem verseny. Az anyaság, a kapcsolatok, maga az élet nem pontozásos alapon működnek, nem mások véleménye határozza meg a mi értékünket. Nem mások ítélete tesz minket értékessé. Senki sem fogja megsimogatni a buksinkat a végén, hogy jól van látom igyekeztél, jól csináltad. Ha mindenki olyan lenne körülöttünk, amilyennek szerintünk lennie kell, a világ megszűnne sokszínű és élvezetes lenni. Mások sikere nem a mi bukásunk. Mások bukása nem emel fel minket. El kéne engedni a versenyt, a féltékenységet. Mások vizslatása helyett inkább tisztázzuk saját céljainkat, és legyünk tisztában saját értékeinkkel és segítsük egymást. Megéri.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.