Tanár vagyok, megemelték a fizetésem, most 35 ezerrel kevesebbet keresek

oktatás
2013 október 04., 14:54
  • A kormány szeptemberre időzítette a pedagógusok béremelését.
  • A kormány szerint átlagosan 34 százalékkal emelték a fizukat, jövőre pedig folytatódik a trend.
  • Közben viszont számos pótlékot eltüntettek, és a munka mennyisége is nőtt.
  • A tanárok közül többen kevesebb fizetést kaptak, mint a béremelés előtt.
  • Meg is írták nekünk, mennyivel.

Tegnap megírtuk, hogy a pedagógus életpályamodellel bevezetett tanári béremelések világában sem minden papsajt. Mivel az életpályamodell csak a garantált alapbért emelte meg, viszont egy csomó pótlékot elvett, több olyan tanár is van, aki kevesebbet keres a fizetésemelés után, mint előtte..

"25 éve tanító kémia-fizika-informatika szakos gimnáziumi tanár vagyok Kémiából doktori fokozattal rendelkezem. 4 tankönyvet írtam (vagy társszerző voltam), kettő ma is használatban van. 2012 október havi fizetésem 219 201 Ft volt. 2013 október havi fizetésem 183 963 Ft. A különbség -35 238 Ft"

A cikk után több olvasó is azt írta, hogy az ő fizetésük nem hogy csak kicsivel nőtt, de egyenesen csökkent. Az idézetek az ő leveleikből vannak.

Egy szakközépiskolában tanítok, ahol német nyelven kell kéttanítású nyelvű osztályoknak idegenforgalmi tárgyakat tanítani. Eddig az alap nettóm 126 ezer ft volt, most 150 ezer volt. Eddig heti 22, most heti 26 óra a kötelező óraszámom. Vagyis egy hónapban 16 óra túlórám már minimum van, ami többet fizetett a régi rendszerben, mint most. Vagyis a 150 ezer a többletmunkával is kevesebbre jön ki, pláne ha még hozzá számítjuk az értelmetlenül kötelezően bent töltött órák számát hetente (6 óra).

A csökkenő béreknek az az oka, hogy az eddigi majdnem harminc pótlékból csak hét maradt meg. Ezek:

  • Intézményvezetői
  • Osztályfőnöki
  • Munkaközösségi
  • Intézményvezető helyettesi
  • Nemzetiségi intézményben tanító
  • Gyógypedagógiai
  • Nehéz körülmények között tanító

A tanárok alapfizetése elvileg durván nettó 30-40 ezer forinttal nőtt az eddigiekhez képest. (Erről az Index csinált egy szép nagy táblázatot.) Ez viszont majdnem akkora tétel, mint az elvont pótlékok összege.

"Tőlem megvonták ráadásul a bruttó 20.000.- forint idegennyelvi pótlékot (amiért németül tanítok tárgyakat), a másoddiploma pótlék (amiért az idegenforgalmi végzettségemet is használom)... A szakvizsgámat semmibe sem veszik, amivel eddig a J kategóriába tartoztam.

A nyelvpótlék eddig is nevetséges összeg volt, ha belegondolunk, hogy nem voltak német nyelvű szakkönyvek sem a diákok, sem a tanárok számára, így minden tananyagot a tanároknak kellett lefordítaniuk, amiért máshol milliókat kapnak egy ilyen munkáért!!! (pl. minisztériumokban) A fordításokat/készülőséket éjszakánként végeztem, nem volt idő máskor."

A másik nagy probléma az, hogy az iskolarendszer átalakítása miatt mind a 170 ezer tanárt a második legalacsonyabb fokozatba, a Pedagógus I-be sorolták (ez alatt csak a Gyakornok van). Őket elvileg 2017-ig besorolják majd a végzettségük és tapasztalatuk szerinti kategóriába.

"Jelenleg ugyanannyit keresnék egy gimnáziumban, ahol csak német nyelvet kell oktatni, mint most ebben a szakközépiskolában, ahol 8-10 féle tantárgyat is oktatnom kell!!! Sok mindent eddig is elhivatottan tett az ember, másképp ezt nem lehet csinálni. A minőségi oktatás része az érettségire felkészítő feladatok, dolgozatok készítése is, melyet havonta saját pénzemből finanszírozva fénymásolok, nyomtatok kb. 5-6 ezer forintért."

Viszont évente csak bizonyos mennyiségű embert vizsgálnak felül és helyeznek a megfelelő kategóriába. Azt, hogy mennyit, a miniszter dönti majd el. Pedig a 170 ezer tanár jó része akár holnap is le tudná tenni a vonatkozó vizsgákat, hiszen megvan a tapasztalata és a végzettsége is. Ez leginkább azoknak lesz szívás, akik 2017-ig nyugdíjba mennének, mert hiába van sokkal nagyobb tapasztalatuk, Pedagógus I.-ből kell majd nyugdíjba menniük.

Vannak, akik biztosan jól járnak az életpályamodell bevezetésével. Az óvodai és alsós tanárok többnyire jobban keresnek majd, mint eddig. A felsőbb évfolyamokban is leginkább azok szívják meg, akik több órában, több osztályt, jobb minőségben tanítanak. Az eltörölt pótlékok eddig ezt kompenzálták.

Ne járjanak rosszul a béremeléssel

A kormány viszont nem szeretné, hogy valaki úgy érezze, hogy "rosszul jár a béremeléssel", ezért kompenzációt ad azoknak a tanároknak, akiknek kevesebb lett a fizetése. A kompenzációról viszont még nem sokat tudni. Azt igen, hogy a novemberi fizetéssel kapják majd meg, szeptemberig visszamenőleg. Azt viszont nem, hogy tartós kompenzáció lesz-e, vagy csak háromhavi ingyenpénz.

Hoffmann Rózsa szerint általános elvek szerint határozzák majd meg, de időbe telik, mire az egészet kiszámolják. Elvileg azokat érinti majd, akik szeptember után kevesebb pénzt kaptak, mint eddig. Ők Hoffmann szerint jellemzően vezető beosztású tanárok. Az biztos, hogy a maximum kompenzáció havi százezer forint lesz, mert "ennél több túlórája senkinek sem lehet".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.