Visszavonul Kocsis Máté, a Fidesz unalmas botránykavarója

POLITIKA
2013 október 07., 18:12
  • Jövőre, krisztusi korban visszavonul az országos politikától Kocsis Máté.
  • A felesége kérte, hogy dolgozzon kevesebbet, mert gyereket szeretnének.
  • Marad azért józsefvárosi polgármester.
  • Hiába a Fidesz kommunikációs igazgatója, az egyhangú sajtótájékoztatók helyett legemlékezetesebb megmozdulásai amúgy is a polgámesteri munkájához köthetők.

Mi minden most Kocsis Máté?

Józsefváros polgármestere, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a VIII. kerület országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke, a nemzetbiztonsági bizottság tagja, a Fidesz-frakcó hajléktalanügyi referense, a Fidesz budapesti szervezetének alelnöke, a Ferencvárosi Torna Club alelnöke, az FTC női kézilabda-szakosztály elnökségi tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán önkormányzati jogot tanít. Szabadidejében szívesen focizik, olvas.

Jön-e a gyerek?

kocsiseskuvo

Már korábban is azt lehetett hallani, hogy Kocsis Máté inkább a polgármesterséget választaná a parlamenti képviselőség helyett. Ezt most hivatalosan is bejelentette, igaz, azzal indokolta, hogy "a feleségemmel szeretnénk lassan gyermeket vállalni, és ő azt kérte tőlem, hogy ha nem muszáj, ne dolgozzak annyira sokat, mint most, mert a családi életünkre kellene koncentrálnunk. Megértem ezt az igényét". Kocsis május 18-án vette el Márkus Szilviát, az esküvőjükön Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere olvasta fel Orbán Viktor és neje jó üzenetét, amiben bő gyerekáldást kívánatak a fiatal házasoknak.

Hajléktalanügyi megbízott

Kocsis egy kerületi intézkedésével, illetve egy témában hozott intézkedéseivel lett országosan ismert, A Józsefvárosban látott neki lakossági panaszok miatt a hajléktalanprobléma megoldásának. Előbb a guberálást tiltatta be, aztán "a közterületen életvitelszerű lakhatást". Neki volt köszönhető, hogy padon alvó, szatyrot lepakoló vagy kukában turkáló embereket sorban hordták be a szabálysértési irodába a rendőrök, akik a hajléktalanoknak is azt tanácsolták, inkább menjenek át egy másik kerületbe. Az iroda azóta bezárt, a nemrég életbe lépett alkotmánymódosítás miatt pedig a hajléktalanság már szabálysértésnek számít Magyarországon. A Fidesz-frakció pedig felkérte Kocsist hajléktalanügyi megbízottnak. Kocsis a hajléktalanokat érintő intézkedései miatt találkozott először épületfoglalókkal, harmincan foglalták el az irodáját 2011 novemberben.

Akitől még süteményt sem kérnek

Kocsis egyik nagyjelenete egy másik irodafoglaláshoz kötődik. Idén március 7-én Selmeczi Gabriellával kimentek a Fidesz Lendvay utcai székházát elfoglalókhoz. Mindkettejük kezében tálca, vanillás karikával, nápolyival, de nem vett belőlük senki, beszélgetni sem tudtak, mert a tüntetők azt kántálták, hogy "Az alkotmány nem játék, nem, nem, nem". Azért egy sajtótájékoztatón elmondhatta a véleményét, ahol Bajnai-gárdázott egy jót. Később Kocsis úgy nyilatkozott:

"Kétféle fiatal létezik ma Magyarországon, az egyik csoport - amelyben jóval kevesebben vannak - az, amelynek tagjai állandóan balhéznak, törvénytelenkednek, kiabálnak és a kamerák kereszttűzére vágynak mindenféle figyelemfelhívó és erőszakos akcióval, a másik csoport pedig az, amelynek képviselőivel ma találkoztam" - mondta azután, hogy részt vett a Fidelitas országos választmányán.

A kipaterolt kínai piac

Neki köszönhető a józsefvárosi piac bezárása. Kocsis meg tudta puhítani a MÁV-ot, hogy az mondja fel szerződését a piaccal, emellett pedig benyújtott egy tervezetet, hogy a megüresedett területen kulturális és sportközpontot hozzanak létre.

Jófiúk

Józsefváros polgárőrsége, a Jófiúk Biztonsági Szolgálat is nagyobb port kavart, mint egy kerületi polgárőrség általában szokott. Itt pizzafutárkodáshoz használt Suzukik helyett reflektortokkal felszerelt fekete dzsipekkel járőröztek az önkéntesek, akik között büntetett előéletűek, vagy eljárás alatt álló személyek is voltak. Egyes hírek szerint még Portik Tamás testőre is tagja volt a Jófiúknak.

A pártszékház megfúrója

Kocsis Máté maga szerelte fel az egykori Köztársaság téren álló volt pártszékházra a tér új nevét (II. János Pál pápa) viselő táblát. Mint mondta, büszke rá,hogy megfúrhatta a régi pártházat.

kocsistabla

Az a sok eldobált tű

Hogy kerületi hírekkel be lehet kerülni az országos sajtóba, azt frissen is tudta bizonyítani Kocsis, amikor javaslatára a Józsefvárosi Önkormányzat felmondta az együttműködést a Kék Pont kábítószer függőket segítő alapítvánnyal. Az indkolás szerint tűcserét is bonyolító ellátóközpont közelében túl sok az eldobált, használt tű. Az önkormányzat úgy gondolhatta, ha nem kapnak tiszta tűt, a drogfüggők jobban vigyáznának a már náluk lévő tűre, és nem dobálnák szét felelőtlenül.

A Tormay Cécile-affér

kocsistormay

2012. március 31 -én a Józsefvárosban, a Rókus Kórház előtt Lezsák Sándorral felavatta Tormay Cécile szobrát. Az írónő nem messze lakott innen. Aztán az egyre népszerűbb Tormay Cécile szerepét az MTA Bölcsészettudomány Kutatóközpontja volt kénytelen helyre tenni, amikor már utcát is neveztek volna el egy másik kerületben az írónőről. Mint írták, büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának, mind írói, mind közéleti tevékenységének vezérelve volt a fajvédelem és a faji kategóriákban való gondolkodás. Tormay Cécile-szobor így végül nem lett a II. kerületben, de a szobra megmaradt a VIII-ban. Időről időre felemlegetik, hogy Kocsis a pályáját a fiatal MIÉP-esek között kezdte.

A zsibongató kommunikációs igazgató

Kocsis tehetséges kommunikációs igazgatóként tud olyan tempóban és monoton hanglejtéssel beszélni , hogy az egy elbóbiskolás közeli állapotba hipnotizálja a hallgatókat. Ezért még egy olyan interjúján is, ahol súlyos maffiaügyekről kérdezik, másodpercek után már csak azt halljuk, hogy beszél, beszél, de hogy mit mond, arra képtelenség figyelni.

Ezzel szemben a saját kommunikációs csapatának összeállításánál bátran olyanokra bízta internetes jelenlétét, akik szemérmeskedés nélkül felvették a kesztyűt az anyázó kommentelőkkel a Facebookon.

Hogyan fordulhatott elő?

A sajtóval is különös kapcsolatot ápol Kocsis. Mong Attila tavaly év vége felé az Origóra kitette azt a levelet, amiben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a jegybanktörvény és a gazdasági stabilitási törvény visszavonását javasolta Orbán Viktornak. A levelet a miniszterelnöki hivatal nem hozta nyilvánosságra, és a Fideszben nem vették jó néven, hogy azt Mong publikálta. Kocsi Máté még kérdést is feltett a belügyminiszternek, "Hogyan volt lehetséges, hogy a levél feladójának hozzájárulása nélkül a Miniszterelnökségról kikerülhetett egy, a miniszterelnök úrnak írt levél? Vizsgálta-e bármely a Belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezet, hogy hogyan kerülhetett ki a levél?" Pintér miniszter válaszában azt írta, hogy szerinte levéltitoksértés történt, ami büntetőjogi kategória. Jogvédők szerint ez azért mégicsak egy közérdekű levél volt.

A Fradi hangja szeretnék lenni

- nyilatkozta Kocsis, az után, hogy 2010 decemberében megválaszotották a Ferencvárosi Torna Club alelnökének.

Kocsis legjobb pillanatai csak ez elmúlt bő egy hétből:

  • A "Bajnai-gárda ismét a pedagógusok ellen akarja hangolni a társadalmat" és azt erősíti meg, hogy a "bukott baloldal már csak az erőszakos utcai akciókban hisz". A "hergelésen és az uszításon" kívül nincs más értelme a mai megmozdulásoknak". (A szombati oktatásügyi tüntetésről.)
  • A Fidesz szerint Magyarország elég erős ahhoz, hogy csökkentse a lakosság rezsiterheit és a kiskeresetűek adóterheit, emellett biztosítsa az "elmúlt két évtized legnagyobb pedagógusbér-emelését", továbbá kórházakat, kulturális intézményeket újítson fel. Ezért tartalmától függetlenül biztosan nem támogatják majd az Együtt-PM stadionstopra vonatkozó javaslatát.
  • A Fidesz azt kérdezi Mesterházy Attilától, az MSZP vezetőjétől, hogy továbbra is fenn kívánja-e tartani a kapcsolatot a baloldal "erőszakos és szélsőséges" szereplőivel, akik vasárnapi rendezvényükön lefejezték a miniszterelnököt ábrázoló szobrot. Bajnai Gordon "sunyi módon" megpróbálta tagadni, hogy előre tudott volna a tüntetés forgatókönyvéről, szövetségesei azonban leleplezték, amikor elárulták, mindent előre egyeztettek.
  • Sok mindenre készülünk a kampányban, durvul a baloldal eszköztára, de hogy egy nyakánál meggyengített hungarocell miniszterelnök-bábut ledöntsenek, megrugdossanak, szurkáljanak, ez már barbarizmus, iszonyú primitív dolognak tartom – fogalmazott a Hír TV P8 című politikai háttérműsorában szombaton Kocsis Máté.
  • A baloldalon jó néhányan „nem ismerik a magyar társadalom közízlését, nem tudják, hol vannak. Ebben az országban normális emberek élnek”, nem lehet az, hogy Magyarországon Dopeman rendezzen állami ünnepségeket.
  • Baján bízunk abban, hogy az emberek átlátják, mi történik. A baloldalon már előre azt mondják, a Fidesz csal, az eszükbe sem jut, hogy az emberek azok, akik nem szavaznak rájuk – fogalmazott Kocsis Máté.

Haszán Zoltán - Vargyai Viktor

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.