Véres tabu

egészség
2013 október 08., 16:44

uganda

Havi ciklus. A női lét természetes velejárója. Minden negyedik emberrel megtörténik hónapról hónapra. Biológiai törvényszerűség. Természetes állapot. Mégis a vérzés napjai időtlen idők óta egyfajta megbélyegzést jelentenek a menstruáló nők számára. Tisztátalan. Elkülönítendő. Tabuk és babonák fala épült fel, majd omlott le lassan itt, Magyarországon is a havi vérzés napjai kapcsán.

Ma már a világ ezen a sarkában elfogadhatatlan lenne, ha nem léphetnénk ki a négy fal közül, ha nem végezhetnénk bizonyos munkákat, nem mehetnénk iskolába, vagy nem alhatnánk egy fedél alatt családunkkal, esetleg bizonyos ételeket nem érinthetnénk ezeken a napokon. A női ciklus az iskolai biológiaórák tananyaga, édesanyáink többnyire talán már viszolygás nélkül avattak be a női test működésének törvényszerűségeibe. Bárki hozzáférhet a kényelmi és higiénés termékekhez, fájdalomcsillapítókhoz a nap huszonnégy órájában. Sokak számára alig van különbség a "nehéz" és az átlagos mindennapok között.

A fejlődő országokban élő lányok és nők számára azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. A tabuk, tiltások és a tudatlanság fala szinte égig ér. Ahol az ósdi hiedelmek tudatlansággal találkoznak, a menstruáció önmagában is a lányok, nők kirekesztéséhez vezet. Rengeteg babona kapcsolódik a menstruációs vérhez, és ezek a menstruáló nők számára akár életveszélyes fenyegetést is jelenthetenek. Tanzániában például a véres ruhadarabokat azonnal el kell ásni, mert ártó szellemek (no és az érintettek környezetében élők) haragját vonják a tulajdonosukra.

Az elmaradottabb területeken élő lányok legalább fele szégyelli ciklusát, és tízből három lány fél az első vérzésétől. A félelmük nem is teljesen alaptalan. A higiénai ismeretek és feltételek hiánya európai szemmel nézve döbbenetes. Nők tíz- vagy százmilliói nem fürödhetnek ezeken a napokon (Afgán nők 84%-a soha nem mossa az intim testrészeit, az iráni lányok és nők több mint fele számára tiltott a mosakodás a menstruáció alatt és után, összesen nyolc napig). Mások ha mosakodhatnak is ehhez csak vizet használhatnak, szappant nem. Van, ahol a latrinahasználat is tiltott a menstruáló nők számára (Malawi), és esetenként ruhájukat sem válthatják szükség szerint. Az iráni lányok közel fele úgy gondolja, hogy a havi vérzés betegség, és legalább ugyanennyi, de akár tízből nyolc lány szembesül azzal, hogy első ciklusa előtt semmiféle felvilágosításban nem volt része, mert a saját anyja számára is nehézséget okozott erről beszélni.

Hatalmas probléma az is, hogy nők millióinak számára elérhetetlen a higiéniás termékek bármelyike. Sok esetben azért, mert a helyi (férfi) boltos nem tart ilyen árut, vagy legalábbis nem teszi közszemlére, a lányok és nők pedig nem merik kérni. Az ár sem mindegy ott, ahol élelemre, ruhára, gyógyszerre is nehezen telik. Egy 2010-es felmérés szerint Indiában a nők 70 százaléka számára megfizethetetlenül drágák az intimbetétek. A 355 millió nő alig 12 százaléka használ ilyesmit rendszeresen. A vidéken élőknek pedig alig 2 százaléka, miközben ők adják a teljes népesség háromnegyedét. Papírvatta hiányában homokkal, hamuval, falevelekkel fogják fel a vérzést, óriási fertőzésveszélynek kitéve magukat.

A kérdés azonban nem csupán kényelmi. Komoly gazdasági érvek is szólnak a tájékoztató kampányok és a higiéniai termékek széleskörű használata mellett. Ha a menstruáló lányok nem mehetnek iskolába, vagy a ha a nők ezeken a napokon nem dolgozhatnak, aligha lesz esélyük arra, hogy magasabb jövedelemhez jussanak, jobb körülmények között neveljék fel a gyermekeiket. Egyenlőségről beszélni ilyen körülmények között sajnos már-már komikusan hat. A szomorú valóság az: van olyan afrikai ország, ahol a lányok 95 százaléka is kimarad az iskolából, ha menstruál.

Az idő arrafelé tehát megállni látszik. Hónapról-hónapra a saját bőrén érzi ezt többmillió nő.

A fotó egy ugandai iskolában készült, ahol tanítási idő után tanították meg a lányoknak, hogyan készíthetnek maguknak intim betétet. Az adatokat és állításainkat innen, innen és innen szedtük.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.