Ezt a katasztrófát most elkerültük, a következőig még van legalább 56 napunk

külföld
2013 október 17., 07:01
photo_camera REUTERS/Andrew Kelly

"Akkor ezzel a világot romba döntő problémával foglalkozzunk egy kicsit később, ok?" - írtam egy hete, és a látnok szólt belőlem. Az amerikai törvényhozás három hétig tartó csatározások után eldöntötte, hogy most egy kicsit megemelik az adósságplafont és adnak egy kevés pénzt a kormányzat működtetésére.

Meg arról is, gondolom az elmúlt hetek sikereiből kiindulva, hogy húzzanak még egy vonalat, aminek az átlépése remek alkalom lesz az újabb pánikra: adtak maguknak 57 napot arra, hogy megállapodjanak a hosszútávú költségvetési programról.

Szerencsére ez utóbbinak valójában kevés a jelentősége. A december 13-i határidőig a szenátus és a képviselőház tízéves adózási és kiadási programját kéne összeegyeztetni, de ha ez addig nem sikerülne - amire elég sok esély van, mert a képviselőház tárgyalócsoportját a most is az adósságplafon emelése ellen szavazó Paul Ryan bukott alelnökjelölt vezeti -, akkor sincs semmi. Marad még bő egy hónapjuk a következő határnapig.

Ami január 15.

Aznap megint elfogy az amerikai kormányzat pénze, pont mint október 1-én történt. Vagyis megint bezárnak a nemzeti parkok, fizetés nélkül marad párszázezer amerikai közalkalmazott, stb. Ez most azért történhetett meg, mert a republikánusok azt hitték, hogy a kormányzat lebénításával tárgyalásokra kényszeríthetik Barack Obamát és a demokrata többségű szenátust. De nem, és januárban erre még kevesebb az esély.

A kormányzat lebénításáért az amerikai közvélemény meghatározó része a republikánusokat hibáztatta. A párt népszerűsége nagyot esett, és semmi okunk azt gondolni, hogy egy újabb shutdown idején ez másként lenne. 2014 viszont választási év, a teljes, jelenleg még republikánus többségű képviselőházat és a szenátus harmadát újraválasztják. És ahogy most állnak a dolgok, a republikánusok akár el is bukhatják a képviselőházat.

A legvégső határidő, amit a mostani egyezségben megállapítottak 2014. február 7.

Ekkor megint elérné az amerikai állam adóssága a plafont, vagyis az államkincstár megint képtelen lenne kifizetni az adósságait. Ez mostantól számítva alig valamivel több mint 112 és fél nap. Ennyivel sikerült elodázni a pánikot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.