Gyurcsány Bajnai nyakán, mélyponton az LMP

politika
2013 október 17., 08:00

Az Ipsos kutatása szerint sokan vannak, akik kormányváltást akarnak, de egyik ellenzéki pártra sem szavaznának.

A pártot választani tudó biztos szavazók így éreznek:

Ők azonban nincsenek sokan, mindössze a megkérdezettek bő harmada (34%) biztos abban, hogyan szavazna. Felük fideszes.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciót most már szinte ugyanannyian támogatnák mint a Bajnai Gordon vezette Együtt - PM pártot. Ehhez inkább utóbbi gyengülése kellett, ami a tavasz eleji felfutásukhoz képest igazán látványos. Az MSZP kis lépésekkel erősödget, a Jobbik pedig stagnál. A Fidesz most nem erősödött (mint idén már többször is) de nagy előnyét senki sem veszélyezteti.

Miközben a kormánypárt a biztos szavazók között nagyon vezet, többen látnák szívesen bukásukat mint maradásukat.

Csakhogy a kormány távozását akaróknak csak 60%-a tudja, hogy melyik ellenzéki pártra akar szavazni, míg a kormány maradását támogatók 85%-a biztos benne, hogy a Fideszre szavaz.

A kormányváltást kívánó, ám pártot választani nem tudók 1,4 millióan lehetnek Magyarországon. Ez az összes választópolgár bő 17 százaléka. Több mint felük már 2010-ben sem szavazott senkire. Most pedig kétharmaduk mondja azt, hogy inkább egyáltalán nem szavazna.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.