Brutális szobor állt Gdanskban

Egyéb
2013 október 18., 07:30

Egy terhes nőt megerőszakoló szovjet katonát ábrázoló alkotást helyeztek el a lengyel városban, közvetlenül egy világháborús szovjet emlékmű mellett. Egy éjszakát maradhatott.

A szobrot egy 26 éves művész, Jerzy Bohdan Szumczyk készítette, aki engedély nélkül helyezte el alkotását. Egy szovjet tank mellé tette, amelyik a második világháborúban elesett vörös katonák emlékműveként áll Gdanskban.

Vergewaltigungsmahnmal

Szumczykot gyűlöletkeltés miatt beperelték, akár két évet is kapathat, ha elítélik. A szobor elég durva: egy szovjet rohamsisakban lévő férfit ábrázol, aki egy félig fekvő terhes nő lábai között térdel. Baljával a nőt a hajánál fogva maga felé húzza, jobbjával pedig egy pisztolyt nyom a szájába.(spiegel)

FRISSÍTÉS: péntek délben a lengyel ügyészség bejelentette, nem emelnek vádat a szobrász ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.