MSZP-s feljelentés után találta meg az MSZP-t a rendőrség

POLITIKA
2013 október 21., 12:11
comments 1

A bajai, nagyon béna kamuvideó rövid története eddig a rendőrségi sajtótájékoztató, az MSZP-s feljelentő Harangozó Tamás elmondása és sajtóértesülések alapján.

Október 13., vasárnap A választási törvény megsértése miatt október 13-án megismételt időközi önkormányzati választást tartottak Baján. Újra a fideszes Kovács Csaba győzött

Október 15., kedd Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő a bajai kampányról és választásokról a sajtóban megjelent videók alapján feljelentést tesz, mert szerinte a megismételt voksoláson is" anyagi előnnyel" igyekeztek rávenni szavazókat, hogy a fideszes jelöltet támogassák

Október 15., kedd Két nappal a választás után, 15-én hatan összegyűlnek egy bajai lakásban, és leforgatnak egy kilencperces videót arról, hogyan próbál egy táskás ember pénzt és tűzifát ígérve rávenni három romát, hogy ne az ellenzék jelöltjére, hanem a fideszes Kovácsra szavazzanak. A jelenetet - ami rettenesen sután összefoglalja a Fidesszel szemben felhozott összes korábbi csalásgyanút - a táskás ember lakásában, mobiltelefonnal rögzítik.

Október 16., szerda Az eljátszott megvesztegetést átírják CD-re, a lemezt az egyik résztvevő ismerősével eljuttatják az MSZP-székházba. A szocialisták nem árulják el, hogy ki vette át a lemezt, a rendőrök csak annyit közöltek, hogy ketten voltak. Az Index utóbb úgy értesült, hogy Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át a felvételt.

Október 17., csütörtök Harangozó Tamás a rendőrség Teve utcai épületében csatolja korábbi feljelentéséhez a hozzájuk eljuttatott videót. Most utólag azt nyilatkozta nekünk, hogy nem tudja, hogyan jutott hozzájuk a videó, ki vette át, de kötelességének tartotta, hogy erre is felhívja a rendőrség figyelmét. Mint mondta, neki nincsenek eszközei annak kiderítésére, hogy valódi-e a felvétel, az a hatóság dolga.

Okóber 18., péntek A hvg.hu-n megjelenik a kamuvideó, azzal a címmel hogy „Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján”, a cikk bevezetőjében pedig többek között azt állították, „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson”.

Okóber 18., péntek Mesterházy Attila, az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tart, amin a hvg.hu-n megjelent felvételre hivatkozik. Bejelenti, hogy a videó miatt az időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezik, és feljelentést is tettek, azt pedig a rendőrségnek kell kiderítenie, hiteles-e a hvg.hu-n megjelent videó.

Október 20., vasárnap A Hír TV megtalálható a videón látható G. Róbertet, aki csak annyit árul el, hogy megbízásból készítette a videót, de hogy ki adta a feladatot, azt csak 300 ezer forintért árulja el. A Blikk arról ír, hogy a videó egyik készítője a rendőröknek azt vallotta: a két bajai választási forduló között az MSZP-székházba jártak, a párt sporttagozatának egyik tagja rendelt tőlük oktatási videót. Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője bejelenti, hogy súlyos szakmai hibát követtek el. Megbízható forrásból származott a videó, nem volt okuk kételkedni annak eredetiségében.

Október 21., hétfő A rendőrségnek az MSZP-ről, mint megbízóról beszélő férfiről kiderül, hogy nem a szocialista párt, hanem a Demokratikus Koalíció tagja. Sietve lemond a DK-s tagságáról.

Október 21., hétfő A rendőrség sajtótájékoztatót tart. Ami kiderült, azt már beleírtuk a kronolgóia elejébe: a videó megrendezett, két nappal a választás után készült, így azzal a szavazást már nem tudták befolyásolni. A felvételt másnap vitték el az MSZP-nek. Ami nem derül ki: kinek a megbízásából készült a videó, ezt még nyomozzák, eddig egy embert beszélt erről (vélhetően a lemondott DK-s). Ami a rendőrség közleményéből kiderül még: Harangozó Tamás MSZP-s képviselő feljelentése alapján vizsgálták a videót, a nyomozást október 18-án, pénteken rendelte el a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya.

Október 21., hétfő A szocialista Harangozó Tamás a sajtótájékoztatót nézve tudta meg, hogy a rendőrség az ő feljelentése alapján kezdte vizsgálni a kamuvideót (és találta meg az MSZP-t), őt nem keresték az ügyben. Így az eredeti feljelentésében szereplő többi ügyről sem kapott még tájékoztatást a rendőrségtől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.