A 30 legszervilisebb magyar - 1. rész (A-tól K-ig)

POLITIKA
2013 október 24., 06:19
comments 5

Különös hely Magyarország, ahol a mindenkori hatalom elleni lázadásnak, és a mindenkori hatalom - hazai és idegen - kiszolgálásának egyaránt nagy hagyományai vannak. A bátor hősöket nemzeti ünnepeinken szoktuk ünnepelni, a gerinctelen, szolgalelkű, pedálozó nyálgépeket viszont most fogjuk. A 444 az itt szereplők helyett is szégyenkezve, de büszkén mutatja be a 30 legszervilisebb magyart.

A lista összeállítását a szerkesztőségben parázs vita előzte meg. Hosszas ordibálás volt például arról, hogy mi a különbség a hűséges talpnyaló és az opportunista féreg közt, és hogy az utóbbi állatfajnak is van-e helye ezen a listán. Aztán arról is vitatkoztunk, hogy csak az igazán nagy halakkal foglalkozzunk csak, vagy menjünk le egészen mikroszintre is. És hogy ha valaki nyilvánvalóan diliflepnis, az lehet-e egyben szervilis is.

Végül pedig azt a döntést is meghoztuk, hogy most csak a jelenlegi hatalom kiszolgálóival foglalkozunk. Nem mintha nem lett volna az előzőnek elég pincsikutyája, és nyilván lesz a következőnek is. Akkor majd azokat is számba vesszük. Egyébként jutott a mi listánkra bőven olyan nyalonc is, aki következetesen, gondolkodás nélkül minden magyarországi hatalmat kiszolgált, több esetben már évtizedek óta, töretlen lelkesedéssel.

Szörnyülködje végig mind a 30 bűnöst, a végén pedig ne felejtsen el szavazni arra, aki ön szerint a legmélyebbre hajlandó bújni a felette lévő popókba!

A listát Bede Márton és Erdélyi Péter csinálta.

1. Bakondi György, aki elvárja a lojalitást

Igazi elvtelen hivatalnok az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, akinek tök mindegy, hogy kinek kell nyalni, csak valakiét lehessen. A róla szóló portré megemlíti, hogy a 2002-es kormányváltás után Lamperth Mónikánál hajbókolt, és hogy biztosan szocialista lenne, ha az MSZP nem rakja ki a szűrét. Hogy szolgalelkűsége milyen kifizetődő, azt elég jól mutatja, hogy a márciusi havazás körül drámai bénázás után Orbán Viktor külön megköszönte neki remek munkáját.

Egy egyenruhás mindig legyen lojális az adott kormányzathoz, ezt vezetőként is elvárom.

2. Balázs Péter, akinek a stílusa maga az ember

photo_camera MTI

Mi volt előbb, a szervilizmus, vagy a magyar színházigazgató? Listánkra hárman is felkerültek, de úgy, hogy volt, akit ki kellett szórnunk, ne vegyék el egyéb, megbecsülten szolgalelkű szakmák képviselőitől a bizonyítás lehetőségét. Mivel Magyarországon színház csak állami pénzből működhet, aki ezen a pályán karrierre vágyik, kénytelen legalább egy kicsit talpat nyalni, Balázs azonban sokszorosan túlteljesít. Állítólag egyszer elsírta magát, mert kiderült, hogy a következő két hétben semmilyen Fidesz-rendezvény nincs, aminek ott ácsoroghatna a színpadán.

A nagyszínpadon nincs helye kísérletezgetésnek, rossz értelemben vett önmegvalósításnak, ferdítésnek, úgynevezett „átdolgozásoknak”.

3. Békemenet-szervezők (Bencsik András, Bayer Zsolt, Csizmadia László, Fritz Tamás)

A Békemenet szervezőit nehéz méltó módon elhelyezni egy ilyen egyszerű listán, hiszen az ő szervilizmusuk túlmutat a személyükön, és százezrek ilyen természetű igényét elégíti ki. Van köztük bölcs tudós, párttagkönyves újságíró és köpönyegforgató milliárdos egyaránt. Egy szűk, de elszánt csapat, akik ha kell, nyíltan állnak ki az erősek és hatalmasok mellett, és bátran dacolnak egyes fővárosi kerületek értelmiségének becsmérlő megjegyzéseivel.

Szerveztünk egy békemenetet a magyar kormány, és ha úgy tetszik Orbán Viktor védelmében.

4. Borókai Gábor, a minőségi sajtó helyreállítója

photo_camera Borókai Gábor Tusványoson
MTI Fotó: Beliczay László

Az újságíróból lett kormányszóvivőből lett újságíró. A nyalonc, aki tökélyre fejlesztette a "jó, hát most sem tökéletes minden, de bezzeg a kommunisták idején sokkal rosszabb volt" típusú, minden ostobaságot kimagyarázó mosogatási technikát. A főszerkesztő, akinek a lapjában a gyíkemberek tényleg mindenkit gyíkemberré változtatnak. Aki saját beosztottjaiból is simán hülyét csinál, ha azok nem hajolnak elég mélyre. Akinek nem ciki a kitüntetés kenyéradó gazdáitól.

[kitüntetés] a rendszerváltozás utáni demokratikus és a minőségi magyar sajtó helyreállítása érdekében végzett tevékenysége, példaértékű újságírói, oktatói, szerkesztői munkája elismeréseként

5. Fidesz körüli ifjú értelmiség, a szervilis jövő

fidert

A közeg, amelyben az önálló gondolat hátrány. Ahol az előre nem egyeztetett, patikamérlegen le nem mért kritika halálos bűn. Ahol L. Simon Lászlók üzennek Navarcsics Tiboroknak, és Navracsics Tiborok Orbán Viktoroknak. Ahol Havasi Bertalanok és Szijjártó Péterek termelődnek. Ahonnan száműzték az önreflexiót. Ez az a kör, amelyben a résztvevők teljesen képtelenek rá, hogy bárkit vagy bármit a pártok érdekeitől független koordináta-rendszerben helyezzenek el.

Legjobban talán az a féktelen és előre elhatározott pesszimizmus, rosszkedv és elégedetlenség bánt. Jó lenne, ha [a fiatalok] nem gondolnák, hogy senkiben és semmiben nem bízhatnak magukon kívül. Ha nem gondolnák, hogy egy humoros kifejezés, kép vagy videó felér egy intézmény iránti bizalommal.

6. G. Fodor Gábor, szerelmes politológus

photo_camera gfg.blog.hu

A Századvég stratégiai igazgatója a szervilizmus Antoni Gaudíja. Ami mások lelkiismeretes iparosként csinálnak, az nála utánozhatatlan művészet. Seggnyalásának elemi, transzformatív ereje, írásainak leplezetlenül erotikus tónusai teszik kiemelkedővé G. Fodor életművét. A lojalitásával anyagilag sem jár rosszul, de valószínűleg nem ezért csinálja.

a méltánytalan bánásmód mindig felébreszti a szunnyadó Férfiasságot (...) a sajátjaiért kiálló erős vezető az övéi megvédése érdekében kész bárkivel tárgyalni, megegyezni, még hajlandó elmenni az oroszlán barlangjába is, hiszen rettentő az oroszlán odva, ha elhagyatott is, de egyet nem hajlandó, feladni céljait, ő a megfelelő ember a megfelelő időben, akinek ki kell állnia magáért és az övéiért, azokért, akik nemcsak csontos öklöt látnak benne, hanem olyan valakit, aki egy közülünk, mert ha megszólal, az emberek nyelvén beszél, és amit mond, azt bárki folytathatná, de mégis jobb, ha ő beszél, mert szóval és tettel olyan teret teremt, amiben megidéződik az egy irányba tartó politikai közösség. Aki erre képes, azt a politika nyelvén úgy hívják: az első ember.

7. Hajdú Péter, egyszemélyes lakájmédia

Egy más minőségű ember, aki az elmúltnyolcév egyik miniszterelnökének nevelt lányával cseresznyézett egy tálból, most nem nagyon pattogna. Hajdú Péter nem más minőségű ember. Rövid útkeresést követően ő a 2010-es kormányváltás után is megtalálta a legrövidebb, egyben legnyálasabb utat a hatalmas seggek közepébe. Ha kell, az emberarcú Orbán Viktort mutatja meg a csak bulvárműsorral megfogható néprétegeknek (lásd fenti videó), ha meg az kell, akkor egyszerűen magánszorgalomból sürög-forog a nála kicsit befolyásosabb lakájok árnyékában.

Gazdag akartam lenni és híres. Most az vagyok.

8. Havasi Bertalan, csokorhordó-ajtónyitogató

A miniszterelnök sajtófőnökéről sokáig azt gondolták, hogy az apró gesztusokban megjelenő szervilizmus az ő szakterülete. Ez egyébként tényleg így van, senki nem tud olyan kevés szóval, olyan apró mozdulatokkal alázatot és elkötelezettséget mutatni, mint ő. De hiba lenne azt gondolni, hogy Havasi olyan cirkuszi látványosság, aki csak egy mutatványt tud. Tavaly szeptemberben olyan számot mutatott be, amit azóta nem tudott senki túlszárnyalni.

Ebből a dobozból ivott a miniszterelnök a dunaharaszti Coca-Cola-üzem avatásán. Elkértem tőle a dobozt, amit azóta többször is megmentettem: egy kolléganőm – nem tudván, hogy ereklyéről van szó – összegyűrte. A takarítónők is mindig szemétnek nézik, ezért tettem ki ezt a cetlit, hogy műtárgy, ne dobd ki.

9. Hegedűs Zsuzsa, szerelmes szociológus

Kis János volt felesége ma nemcsak miniszterelnöki főtanácsadó, hanem minden jel arra mutat, hogy egészen egyszerűen szerelmes Orbán Viktorba. De annyira, hogy szerinte még kutyája, az állami Audi hátsó ülésén utaztatott Lédi is bele van zúgva a Miniszterelnök Úrba. Hegedűs Zsuzsa személyes kattanása a gyermekek megmentése éhezéstől, ami igen nemes ügy, az eredmények viszont inkább a tragikus és a nevetséges között mozognak.

Isten látja a lelkemet, a teljes nyugati sajtót olvasom, mert nyugati vagyok. 2007 júniusában Orbán Viktor beszélt először a globális válságról, mert azt a dossziét én adtam a kezébe. És akkor még senki nem beszélt globális válságról Magyarországon.

10. Hoffmann Rózsa, aki elfogadja a rendkívüli képességű miniszterelnök véleményét

A listán szereplő lábtörlők és táskahordók többsége szolgalelkűségéért cserébe számíthat valamire. Pozícióra, pénzre, valamilyen informális elismerésre. Hoffmann Rózsa talán az egyetlen, aki elvégezte ugyan a rábízott, nem éppen hálás feladatot, majd ezért cserébe gazdája nyilvánosan hülyét csinált belőle, és lefokozta. De az államtitkár nem lenne a legszervilisebbek között, ha egy ilyen apróság miatt nem tudna ugyanúgy nyalni, mint azelőtt.

Nem [kérdőjelezte meg soha, amit Orbán Viktor mondott]. Elfogadom a miniszterelnök úr véleményét, mert rendkívüli képességű embernek tartom, aki Magyarország javát akarja teljes szívével.

11. Illés Zoltán, aki nem nyalásból mondja

photo_camera Illés Zoltán (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Szervilizmus-e egy olyan vezető csodálata, aki tényleg megérdemli az elismerést? Illés Zoltán vidékfejlesztési államtitkár is ezzel a kérdéssel birkózott, és megtalálta a helyes megfejtést. Aki megérdemli, annak nem hogy ciki nyalni, hanem kimondott dicsőség.

Én ott voltam másokkal egyetemben, (…), amikor lépések tömkelegét tette meg Orbán Viktor a nagybányai cianid-szennyezés kapcsán. Le a kalappal előtte. Nem nyalás a részemről, ott voltam, megtapasztaltam, le a kalappal azon intézkedések sorozata kapcsán, amiket ott megtett.

Tisztelt… ah, kedves képviselő asszony. [Szél Bernadettnek]

Képviselő asszony, a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára.

12. Jáksó László, a közpénzdaráló

Aki ügyetlenül szervilis, esetleg nem érez magában kellő elhivatottságot a talpnyalás iránt, azt egy kormányváltás, gazdasági válság, vagy akár még egy könnyű nyári szellő is elsodorhatja a fontos seggek közeléből. Jáksó Lászlót szerencsére nem ilyen fából faragták. Volt ő műsorvezető a Heti Hetesben is, aztán egy gyors mezcsere után, Habony Árpád farvizén bepedálozott az MTV-be, hogy ott aztán a világ minden pénzét elkölthesse egy orbitális baromságra. Már várjuk a visszatérését, egy ilyen nyalóbajnok ilyen nagy időkben nem maradhat parlagon.

Egyet kérdeznék tőled: az én helyzetemben, aki mégiscsak a tévében dolgozom, szerinted kit nem ismerek ebben az országban?!

13. KDNP, állítólag önálló párt

photo_camera Forrás: kdnp.hu

Egy szervezet, aminek a legfontosabb értéke a feltétel nélküli alázat, és legkedvesebb tevékenysége a szünet nélküli hajbókolás. A KDNP az a párt, ami még saját facebookos rajongói oldalán is többet posztol Orbán Viktor miniszterelnökről, mint Semjén Zsoltról. Az a párt, amelyiknek honlapján egy Orbán-Semjén találkozó után csak Orbántól idéznek. A kereszténydemokraták számára a szolgalelkűség olyan természetes dolog, mint a levegő vagy a költségtérítés. Közben meg néha mintha elhinnék maguknak, hogy önálló politikai erőként tényleg számít. hogy mit csinálnak vagy mondanak.

Az elmúlt két évben alapvetően teljesültek azok az elvárásaink és reményeink, amelyeket a Fidesszel közös kormányzástól vártunk. A KDNP kérésének megfelelően teljes mértékben keresztényi ihletettségű új alkotmánya született az országnak, valamint bevezették a családi adózást, a honosítással pedig megvalósult a nemzet közjogi egyesítése.

14. Kerényi Imre, az őrületig lakáj

Az ember, aki megfestette Orbán Viktort, az ember, aki újradefiniálta a nemzeti könyvtárat, az ember, akinek annyira tetszett a Fidesz alkotmánya, hogy Alaptörvény Asztala néven több ezer emlékművet állított neki. Kerényi Imre a turbószervilizmusnak azt a vonalát képviseli, amelyben mindenen át kell törtetni a Főnök érdekében, és teljesen mindegy, közben mennyire hullik a forgács, és milyen, ép ésszel felfoghatatlan gondolatok születnek. Kerényi Imrét vajon őrült hit vagy vak szolgalelkűség hajtja? Az eredmény szempontjából teljesen mindegy.

Hát a fáraó mit csinált? Ő is egyfolytában médiázott, minden templom az ő értékrendjét hirdette. Most ugyanígy van.

15. Kumin Ferenc, Tumblr-ügyi helyettes államtitkár

Van, aki meggyőződésből csinálja. Van, aki az anyagi haszon reményében. De listánkon nincs még egy szereplő, akinek konkrétan az a foglalkozása, hogy szolgalelkű legyen. Kumin Ferenc hivatalosan a nemzetközi sajtókapcsolatokért felel, de valójában jóval többet tesz ennél. Facebookján számol be a kormánytagok futóeredményeiről. Tumblrjén hazudik irgalmatlan nagyokat a hajléktalanságról. Interjúban kalauzol végig saját párhuzamos univerzumában.

Könnyű azt mondani, hogy mi úgyis minden mögött összeesküvést látunk, de ezek tények.

Szavazzon!!4!!44!!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.