Na, mit üzen a sárkányisten? Mind meg fogunk halni?

ÁLLAT
2013 október 24., 12:19

Mostanában elég furcsa dolgokat sodor felszínre az ócenán. Kalinforniában a partokat nemrég befoglalták a kéklábú szulák, de Santa Cruz környékén barrakudát is fogtak a tudósok. A legfurcsább víziszörny, amit mostanában partra mosott a víz, mindenképp a szíjhal volt.

photo_camera REUTERS/Catalina Island Marine Institute

Eleve a világ legfurcsább állata, ráadásul mostanában kettő is feltűnt belőle a partokon. A legnagyobb tengeri csontos hal és tíz méternél is hosszabb lehet. A napi tevékenysége nagyjából az, hogy fejjel fölfele függőlegesen beáll a vízbe és liftezik az ezer méteres mélység és a felszín között. A teste szürkés, egyetlen hosszú piros csíkkal. Fogai nincsenek, ráadásul a szája is viszonylag kicsi, ahhoz képest, hogy korallokat és medúzákat falatozik.

A japán mitológiában a szíjhal a tenger sárkányistenének hírnöke, ezért egy csomóan azt gondolják, hogy a sárkányisten valamit üzenni szeretne. Mondjuk azt, hogy a fukusimai atomkatasztrófa begyűrűzött az óceánba. Ráadásul a 2011 márciusi Tohoku földrengés előtti két évben szokatlanul nagy számú szíjhalat vetett partra a víz.

oarfish1

A tudósok próbálták azzal megmagyarázni a szíjhalak és a többi furcsa tengeri lény megjelenését, hogy tengeri katasztrófa, vagy cunami jöhet. Ezzel az egyetlen baj, hogy a Csendes-óceán most épp egy hosszú nyugodt időszakában van, amikor még szokatlanabb, hogy ezek az állatok most előkerüljenek.

A legnagyobb baj, hogy nem tudjuk megvizsgálni, betegek-e a szíjhalak, mert egyetlen biztosan egészséges szíjhalat se fogtak még ki. Az ok bármi lehet. Még Gyurcsány Ferenc is állhat a dolgok mögött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.