Az egész Európai Unióban Magyarországon a legrosszabb nőnek lenni

gazdaság
2013 október 25., 06:37

Magyarország szempontjából tragikus számokat hoz a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) kutatásának csütörtökön megjelent eredménye. A világ 136 országát a nemek közti egyenlőség alapján rangsoroló listán a magyarok a középmezőny alatt végeztek, az EU-n belül pedig sikerült a tökutolsó helyet megszerezni.

A kutatás négy mutatóba sűrítette hatalmas adathalmazát. A nők helyzetét így aszerint rangsorolták, hogy milyen lehetőségek vannak számukra a gazdaságban, az oktatásban, a politikában, és milyen egészségügyi ellátásban részesülhetnek.

Magyarország a 136-ból a 87. helyet szerezte meg. Viszonylag jók vagyunk egészségügyi ellátásban (34. hely), a középmezőnyben vagyunk oktatási és gazdasági lehetőségek szempontjából (62. és 68. hely), viszont a politikai részvételt mérő ranglistán a tragikus 120. helyet sikerült megszerezni. Ezen a listán Szaúd-Arábia a 105. helyen van, pedig a muszlim ország nem arról ismert, hogy a hatalom közelébe engedné a nőket.

A 87. hely az EU-n belül a legrosszabb, és egész Európában is csak három ország, Albánia, valamint a kaukázusi Örményország és Azerbajdzsán vannak lejjebb. A magyarországinál kisebb a nemek közti különbség Botswanában, Ugandában, Bolíviában és Mozambikban is.

A lista elején természetesen a skandináv országok vannak, ezek közül is Izland végzett az első helyen. Fontos megemlíteni, hogy ez a kutatás nem a világon különböző helyen élő nők helyzetét hasonlítja össze, hanem egy adott helyen élő nők helyzetét az ott élő férfiakéval. A listán 5. helyen végzett fülöp-szigeteki és 16. lesothoi nők nyilván szívesen cserélnének a 21. luxemburgiakkal vagy a 19. osztrákokkal.

A Világgazdasági Fórum részletes jelentését elolvasva az is kiderül, hogy a listán egy év alatt hat helyet visszaeső Magyarországon nem lett nagyobb a nemek közti különbség az utóbbi időben, viszont máshol sikerült azt csökkenteni. A szöveg természetesen kitér arra, hogy Magyarországon szokatlanul alacsony a nők aránya a parlamentben - mindössze 9 százalék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.