Hatalmasat bűvészkedett Orbán az államadóssággal

gazdaság
2013 október 25., 09:59

De most nem az az Orbán. Magyarország GDP-arányos adósságrátája három év alatt több mint 4 százalékponttal csökkent - mondta el ma Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára.

Az egyetlen baj ezzel az állítással, hogy nem igaz. 2010-ben Magyarország államadóssága a GDP 81,8 százaléka. Orbán maga mondta el, ugyanezen a sajtótájékoztatón, ugyanerre a forrásra hivatkozva, hogy 2013 második negyedévében 81,1 százalék volt az adósság.

orbangabor2

Tényleg nem kell pénzügyekért felelős államtitkárnak lenni, hogy kiszámoljuk, hogy ez nem 4 százalékpontos, hanem 0,7 százalékpontos csökkenés. 2009-hez képest egyéként nőtt az államadósság. Ráadásul ebben a minimális csökkenésben is benne van az a 3000 milliárd forint, amit a kormány a magánnyugdíjakból nyúlt le, és mostanra teljesen elköltötte.

Update: Megvan a megoldás, Orbán a 2010 második negyedévi államadósságra gondolt, ami tényleg körülbelül négy százalékponttal volt magasabb, mint a mostani. Mármint az Eurostat szerint, az MNB például 82,9 százalékot mért. Attól még persze varázslás kiválasztani a kiugróan legrosszabb elérhető adatot, és abból levezetni a javulást.

Az NGM közben ezt a választ adta:

"A kormányváltást követően mind az Eurostat, mind az MNB adatai alapján (kerekítve) 4 százalékponttal csökkent a GDP arányos államadósság. A cikk állításával szemben a 2010. második negyedévi adósságráta nemcsak az Eurostat, hanem az MNB adatbázisában is 85,4%. A két adatbázis el sem térhet, hiszen már évek óta az MNB szolgáltat az Eurostat számára statisztikát. Az Eurostat és az MNB „A pénzügyi számlák részletes idősorai szektoronként” című adatbázisának adósságrátái tehát megegyeznek."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.