Magyarországi célpontokat is lehallgathatott az NSA

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Forrás: Cryptome

A Cryptome értesülései szerint Budapesten is Különleges Adatgyűjtő Szolgálatot (Special Collection Service, SCS) működtet a CIA és az NSA. Az SCS a két amerikai kémszervezet hetvenes évek óta működtetett közös csoportja, melynek feladata a behatolás a szigorúan védett intézményekbe, hogy ott lehallgató és adatgyűjtő eszközöket helyezzenek el.

Védett célpontok lehetnek a magyar intézmények mellett a külföldi államok magyarországi nagykövetségei is, tehát az, hogy az SCS-nek volt budapesti irodája, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy magyar intézményeket hallgattak le.

A Cryptome a Der Spiegel oldalán szúrta ki az SCS állomások helyét feltüntető térképet, amit később a nyomtatásban (.pdf) is megjelent cenzúrázott fotóra cseréltek. Budapest és a többi európai helyszín - Prága, Berlin, Párizs, Moszkva, Kijev, Róma, Madrid, stb - a nyomtatott kiadásban sincs kicenzúrázva, csak a világ többi részén található állomások.

A Spiegelben megjelentek alapján ezeken a helyszíneken 2010-ben biztosan működött SCS központ.

A Spiegel egyike azoknak a lapoknak, amelyek adatokat kaptak Edward Snowdentől az NSA működéséről. A lap írta meg, hogy az NSA Angela Merkelt is lehallgatta. A térkép, amin Budapest is szerepel, az erről szóló cikkben volt látható.

A Cryptome John Young és Deborah Natsios 1996 óta működő projektje, oldalukon a kémkedéssel és megfigyeléssel kapcsolatos adatokat gyűjtenek. Megtalálható náluk például egy lista az MI6, a brit hírszerzés feltételezett ügynökeiről is.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.