Magyarországi célpontokat is lehallgathatott az NSA

politika
2013 október 29., 18:19
photo_camera Forrás: Cryptome

A Cryptome értesülései szerint Budapesten is Különleges Adatgyűjtő Szolgálatot (Special Collection Service, SCS) működtet a CIA és az NSA. Az SCS a két amerikai kémszervezet hetvenes évek óta működtetett közös csoportja, melynek feladata a behatolás a szigorúan védett intézményekbe, hogy ott lehallgató és adatgyűjtő eszközöket helyezzenek el.

Védett célpontok lehetnek a magyar intézmények mellett a külföldi államok magyarországi nagykövetségei is, tehát az, hogy az SCS-nek volt budapesti irodája, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy magyar intézményeket hallgattak le.

A Cryptome a Der Spiegel oldalán szúrta ki az SCS állomások helyét feltüntető térképet, amit később a nyomtatásban (.pdf) is megjelent cenzúrázott fotóra cseréltek. Budapest és a többi európai helyszín - Prága, Berlin, Párizs, Moszkva, Kijev, Róma, Madrid, stb - a nyomtatott kiadásban sincs kicenzúrázva, csak a világ többi részén található állomások.

A Spiegelben megjelentek alapján ezeken a helyszíneken 2010-ben biztosan működött SCS központ.

A Spiegel egyike azoknak a lapoknak, amelyek adatokat kaptak Edward Snowdentől az NSA működéséről. A lap írta meg, hogy az NSA Angela Merkelt is lehallgatta. A térkép, amin Budapest is szerepel, az erről szóló cikkben volt látható.

A Cryptome John Young és Deborah Natsios 1996 óta működő projektje, oldalukon a kémkedéssel és megfigyeléssel kapcsolatos adatokat gyűjtenek. Megtalálható náluk például egy lista az MI6, a brit hírszerzés feltételezett ügynökeiről is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.