Ezek hazudnak, és ennyire hülyék

publicisztika
2013 október 31., 18:59
  • Ezek hazudnak.
  • vagy:
  • Ezek tényleg ennyire hülyék.

A legtöbb nagy botrány után, amíg ki nem tisztul a kép, általában ez a két változat képzelhető el. Hogy tényleg lehetnek-e ennyire hülyék, vagy hazudhatnak-e ekkorát. A Schmitt-ügytől a baltás gyilkos kiadásáig sorolhatnánk a példákat.

Tényleg, ennyire

A szereplők pedig rendszeresen körömszakadtukig védik azt az álláspontot, hogy de igenis hülyék vagyunk. Igen, ennyire hülyék. De hazudni, azt legalább nem szoktunk.

A bajai videó ügye újabb példa. Az MSZP most azt állítja, hogy kommunikációs igazgatójának magánakciója volt: úgy adta oda a kamuvideót a hvg.hu-nak, hogy erről senkinek sem szólt. Ezért szaladhatott bele a pártelnök abba, hogy egyértelműen fideszes csalásról beszéljen rögtön a videó nyilvánosságra kerülése után, a szóvivő pedig abba az erősen hazugságnak tűnő állításba, hogy nem az MSZP-től került a laphoz a videó. Ők nem tudhatták. Hülyék voltak, bocsánat.

Erről mit gondoljon a választó? Az első gondolata nyilván az, hogy a fenti állítás nem igaz. Hazugság. Olyan nincs, hogy egy ilyen ügyben valami másodvonalbeli ember intézkedjen a pártvezetés tudta nélkül. Ez viszont azt is jelentené, hogy a párt véleményét képviselő Török Zsolt hazudott, amikor azt mondta, az MSZP-nek semmi köze a videóhoz. Mesterházy pedig legalábbis elhallgatta, hogy pontosan ismerte ezt a videót.

Egyébként kormányra készülnek

Ennél semmivel sem jobb a másik változat. Ha ez az igaz.

Ez nem jelentene mást, ugyanis, hogy egy kormányzásra készülő pártot egy alkalmazottja úgy tudja orránál fogva vezetni, hogy a pártelnök és a szóvivő is hülyét csinál magából.

Hé, emberek, az ország irányítására  készülünk, de a saját kommunikációs igazgatónk átver bennünket!

Mintha megint a szocialista kormányzás utolsó éveiben lennénk. A szerencsétlenkedés és az inkompetencia akkor olyan felejthetetlen jelenetekben csúcsosodott ki, mint a hetekig tartó miniszterelnökjelölt-casting.

Bármilyen komikus volt az a néhány év, azért mégiscsak nagyobb pályáról volt szó. Azért mégiscsak az ország ügyeit kellett intézni. Lehet, hogy belebuktak, de legalább a legnagyobb feladatba buktak bele.

Nem az ország, csak a törpikék

Aztán jött a vereség, és az MSZP új generációja. Mesterházy Attila azzal ígérettel építette újra a pártot, hogy leváltja a VOR-öltönyös régi gárdát, és tiszta arcú európai fiatalokkal menetel a jövő felé.

Most ez a generáció is játszott egy 1-8-at. És nem is válogatott szinten.

Ezek a politikusok most egy időközi önkormányzati választás után készült hupikék törpikés kamuvideóba buknak bele. És annak sem az igazán forró részébe. Az továbbra is homályos, hogy pontosan miért, és hogyan készült ez a felvétel. Pedig valószínűleg ekörül vannak a sötétebb titkok.

Az MSZP-nek csak arról kellett volna NEM a valóság ellentétét mondania, hogy ki adta oda a videót a hvg.hu-nak.

Ez a jelenet mutatja meg, milyen sötét alagútban jár a párt. Hogy miért alakult így az ellenzéki együttműködésnek nevezett vonatszerencsétlenség. Hogy a párt újjáépítése mellett miért nem volt más érdemi eredménye a szocialistáknak, miért nem tudott mit kezdeni a Fidesz kínálta számtalan ziccerrel, miért nincsen semmilyen mondanivalója a választóinak. Földmutyi, Közgép, stadionépítés, minden elment mellettük. A Fidesz sokmilliárdos, bizonyított mutyikat vitt el simán, nem mondott le, nem bukott meg senki. Itt most kivégezheti a pártot egy törpikés videó. Az új generáció egyszerűen ennyire képes.

Ez itt nem egy kommunikációs igazgató bukása.

Az egész ügy buta, abszurd, és megalázóan béna. Gavra Gábor, a hvg.hu főszerkesztője bemutatta, hogyan lehet mégis kijönni belőle. Most jöhetnek a többiek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.