Kocsi roncsolta szét Tutanhamon szívét

Egyéb
2013 november 03., 13:26

Brit régészek azt állítják, hogy végre megfejtették, hogyan halt meg a világ leghíresebb fáraója.

Tutanhamon titka jó száz éve tartja izgalomban az egyiptológiára fogékony közvélemény figyelmét. A Kr. e. 1324-ben alig 19 évesen meghalt uralkodóé az egyetlen épségben feltárt fáraósír, ezért ezt különösen sokat vizsgálták. Aranyból készült halotti maszkja az egyik legismertebb ókori műtárgy:

tutanhamon

Tutanhaom azért is izgalmas, és mert ő kezdte visszaállítani a többistenhitet Egyiptomban. (Elődei a Napistent próbálták egyetlen istenként tiszteltetni, ám a monoteista kísérletet nagy ellenállás fogadta.)

Tutanhamon arról is ismert, hogy sírjához kötődik a "fáraó átka" elmélet, ami szerint aki csak a sírját piszkálja, mind meghal. A sírt 1922-ben felfedező Lord Carnavon nem sokkal a sír megtalálása után meghalt, és környezetéből is többen elhunytak. Még a kanáriját is megmarta egy kígyó. Összesen 26 halálesetet kötöttek az erre nyitott misztikusok Tutanhamonhoz a 20. század első felében. A tudomány mai állása szerint azonban a sír nem volt megátkozva.

Azért is izgatta az embereket Tutanhamon, mert múmiájának hiányzik a szíve. Néhány bordája is hiányzik. Sokáig azt gondolták, hogy meggyilkolták, de erről semmilyen korabeli feljegyzés sem készült.

A mostani legújabb kutatások szerint kocsihajtás közben érhette brutális baleset. Az új elképzelés szerint térdelő helyzetben mehetett neki egy harci szekér, amelyek versenye népszerű sport volt az ókorban (lásd még a Ben Hur leghíresebb jelentét). A kocsi a bal oldalának mehetett neki, akkor roncsolódhatott meg úgy a szíve, hogy a múmiáját készítők már nem tudták visszatenni. Az elméletet számítógépes szimuláció is alátámasztja. (independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.