Erényövet minden nőnek?

életmód
2013 november 04., 04:56

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanák neked: hordj erényövet, akkor biztonságban leszel, bátran járhatsz bármikor, bármerre, megvéd a nemi erőszaktól? Nem fémből készült, lánccal zárható középkori darabról van szó, elasztikus, trükkös, kényelmes és esztétikus példányokról. Érdekel? Hát van aki szerint kellene hogy érdekeljen. Egy amerikai cég piacra dobta a viselőjén kívül más által eltávolíthatatlan, letéphetetlen, félrehúzhatatlan, tépés- és vágásbiztos női fehérneműt.

Az erénybugyi kritikusai persze azonnal felhördültek. Szó szót követ, régi viták parázslanak fel újra. Hasznos és praktikus alsónemű, mely védelmet ad, vagy azt az áldozathibáztató tévhitet erősíti, hogy a nemi erőszak sokszor a nők felelős viselkedésével megelőzhető lett volna? Mert ha a nő nem iszik annyit, ha nem megy egyedül haza, ha nem jár éjjel futni, ha nem vesz fel kihívó ruhát, ha nem hergeli fel a férfit, akkor elkerülhette volna a bajt - mondják sokan és véleményüket csak megerősíti a Budaörsi Rendőkapitányság nyári közleménye és a Békés Megyei Rendőrfőkapitányság kisfilmje.

Miért a potenciális áldozatokat akarják oktatni arra, hogy ne tegyenek meg valamit, ami egyébként jogukban áll, és miért nem a potenciális elkövetőket figyelmeztetik arra, hogy ne kövessenek el erőszakot védtelen nőkön, mert az bűncselekmény? Erre is van jó példa, mint ez a kanadai kampány.

Fegyverrel, erőszakkal még mindig kényszeríthető a nő, hogy maga vegye le védőruháját. Egy igazán elszánt támadót egy ilyen fehérnemű nem fog megállítani, csak feldühíteni – érvelnek az ellenzők.

De vajon mi van, ha valaki egy elkábított, vagy ittas nőt bántalmazna – így a termék hívei – őket igenis megvédené a viselet.

Rendben – vághatnak vissza a kritikusok – de mi a helyezet a szexuális zaklatás más formáival? Ha nem is sikerül a hüvelyi behatolás, erőszakoskodni máshogy is lehet. Nem is beszélve arról, hogy a nőket az esetek többségében bizony nem sikátorokban rejtőző vadidegenek bántalmazzák, vagy erőszakolják meg. A családtagok, ismerősök ellen mit ér a holmi? Non-stop mégsem hordható, vagy igen?

A modern erényöv pártolói erre azzal az egyetemes félelemmel vágnak vissza, hogy sokan igenis az idegenek támadásától félnek. Félnek a rosszul kivilágított utcákon, félnek buliba menet, vagy onnan jövet, félnek a sötétben megbújó veszélytől, ami a statisztikák szerint ugyan nem igazán megalapozott aggodalom, de a rettegést ez nem csökkenti. Nekik jól jöhet egy ilyen short - mondják.

Láttunk már férfiakat elrettentő szőrös lábnak tűnő harisnyát, GPS jeladóval szerelt segélykérő bugyit, hüvelybe helyezhető tüskés fegyvert, mely a támadó péniszét roncsolja, de valódi erényövet még nem forgalmaztak korábban. Az alkotók szerint termékük fejlesztését a legjobb szándék vezérelte, de jogos a kérdés, hogy a nő feladata, felelőssége a nemi erőszak elkerülése, vagy mindez pusztán az áldozathibáztatás újabb oldala, mert az erőszakról sosem az áldozat tehet, hanem az elkövető.

Vajon a modern erényöv egy a paprikasprayhez, a gyors eliszkoláshoz, vagy valamilyen önvédelmi technikához hasonló eszközök sorában, ami elegendő időt hagy az áldozatnak a menekülésre, vagy egy szörnyű találmány, mely a feldühödött támadó haragját akár a védőruházatot viselő nő élete ellen is fordíthatja?

A jó szándék talán ezúttal sem vezetett a legjobb megoldásra. Vagy igen? Ti mit gondoltok?

kép

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.