Tényleg nincs Újpesten könyvesbolt?

Budapest
2013 november 04., 16:15

„Újpesten nincs könyvesbolt. Én se hittem el, aztán rákerestem, és tényleg.”

– mesélte nevetve egy fradista ismerősöm. Gondoltam, érdekes, de valószínűleg igazából van valahol valami régi, elfeledett könyvesbolt egy kis utcában, ha már a Libri vagy az Alexandra tényleg nem jutott el a IV. kerületig.

Meg is néztem a kerület honlapján a kereskedőkről vezetett nyilvántartást, hogy melyik cégek foglalkoznak könyvértékesítéssel. A listát átböngészve az derült ki, hogy:

Lehet, hogy Újpesten valóban nincs könyvesbolt.

Bár néhány működő antikváriumot lehet találni, mint amilyen az Anonymous Antikvárium vagy az Árpád Antikvárium, összesen két olyan könyvesboltot találtam, ami a lista szerint akár még működhet is.

Az első a Plútó Könyvesbolt volt. Bár tavaly még felkerült a Google térképére, a megadott telefonszám már nem létezik.

photo_camera R.I.P. Plútó Könyvesbolt (2012†)

A Megyeri Könyvesbolt is hasonló, csakhogy ennek még telefonszáma sincs, ráadásul a Google térképén sem látni. (És van még egy Ankoris Libri nevű könyv-kiskereskedelem, aminek boltja nincs.)

Aztán van még a Tigris Tank Könyvesbolt, ahol „II. világháborús és modern haditechnika-történeti és hadtörténelmi szakirodalom” kapható, de ezt mégsem lehet olyan klasszikus értelemben vett könyvesboltnak nevezni, ahol bárki találhat neki megfelelő könyvet.

Néhány éve még több könyvesbolt is volt a kerületben, de ezek az elmúlt években rendre megszűntek. Már majdnem elhittem, hogy

Újpesten nincs könyvesbolt.

Aztán megtaláltam az utolsó bástyát, ami megmentette a kerület becsületét. 300 milliós befektetésből 2009-ben nyílt meg a Újpesten a Libro Udvar könyvesház, ami a hazai könyvimport nagy részét lebonyolító LibroTrade Kft. és a Kossuth Kiadó közös központja. Itt található az utóbbi mintaboltja, a Fejtő Ferenc Könyvesbolt, ami a mai napig létezik.

A Fejtő Ferenc Könyvesbolt a Bocskai utca 26-ban
photo_camera A Fejtő Ferenc Könyvesbolt a Bocskai utca 26-ban

De ez is csak félsiker, mivel a mintaboltnál elmondták, hogy: „Egyéb kiadók könyveiből kevés van, fő profilunk a Kossuth Kiadói Csoport (Kossuth, Ventus Libro, Noran Libro, Naphegy Kiadó) könyveinek árusítása”.

Tehát:

Újpesten van könyvesbolt. 1 darab kiadói mintabolt.

Ha valakinek ez még mindig nem elég, akkor a hipermarketekben is találhat a kassza felé képes albumokat és Vavyan Fable-könyveket. Vagy akár át is ugorhat egy másik kerületbe, az internetes rendelésről nem is beszélve, elvégre a sötét középkor véget ért 1989-ben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.