Menedékjogot kaphatnak az EU-ban a homoszexuális bevándorlók

eu
2013 november 07., 15:11
comments 4

Az Európai Unió területén menedékjogot kaphatnak azok a homoszexuális bevándorlók, akiknek megalapozott a félelmük, hogy hazájukban börtönbüntetést kaphatnak szexuális identitásuk miatt – közölte mai ítéletében a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság.

Az európai uniós testület három afrikai férfi ügyében foglalt állást, akik korábban Hollandiában nyújtották be menedékkérelmüket, mert a hazájukban a szexuális irányultságuk miatt üldözték őket.

Az Európai Bíróság ítélete alapján a melegek börtönbüntetését törvénybe iktató rendelkezések „önmagukban üldöztetést testesíthetnek meg”, ha az adott ország hatóságai a mindennapokban szigorúan betartatják az adott szabályozást.

A luxembourgi szerint senkitől sem várható el, hogy üldöztetéstől való félelme miatt titkolja szexuális irányultságát, mivel ez egyenértékű lenne személyes identitásának megtagadásával.

De ez nem jelenti azt, hogy automatikusan menekültstátust nyerhetnének el a meleg bevándorlók.

Az egyes tagállamok hatóságainak alaposan ki kell vizsgálnia, hogy hazájukban valóban üldöztetést szenvednek-e el a kérdéses személyek

– közölte a bíróság.

A menekültek jogáról szóló nemzetközi egyezmények kimondják, hogy a menekültstátusért folyamodó bevándorlóknak faji, vallási, etnikai vagy politikai okok miatt az üldözéstől való megalapozott félelmet kell bizonyítaniuk.

Világszerte több mint hetven országban alkalmaznak olyan törvényeket, amik kriminalizálják a melegeket – közölte a Jogászok Nemzetközi Bizottsága nevű lobbi-szervezet. Az Amnesty International jogvédő csoport adatai szerint fokozatosan növekszik a homoszexuálisokat sújtó törvények száma Afrikában: most ott 36 országban büntetik az azonos neműek közötti kapcsolatot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.