Villámgyorsan törvény módosítanak, hogy ne kerüljön ki a börtönből az ároktői banda újabb tagja

POLITIKA
2013 november 09., 16:52
  • Akit különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak, azt korlátlan ideig lehessen előzetes letartóztatásban tartani
  • Ezt javasolja a Fidesz-frakció
  • Rendkívüli sürgösséggel hétfőn szavaznának róla, hogy ne kerüljön ki a börtönből a brutális gyilkosságokkal vádolt ároktői banda újabb tagja
  • Vannak ugyan emberi jogi aggályok, de a Fidesz szerint azok nem komolyak

Október 5-én szökött meg a házi őrizetből a tucatnyi alkalommal 70-80 éves emberekre támadó, áldozataikat brutálisan helyben hagyó ároktői banda két tagja. Már az is nagy felháborodást váltott ki, hogy egyáltalán szabadlábra kerülhettek, de az igazságszolgáltatás képtelen volt négy év alatt ítéletet hozni az ügyükben, így ki kellett engedni őket. A két férfit végül pár nappal később Svájcban elfogták, de november 22-én a banda újabb tagjánál jár le a négyéves határidő.

A Fidesz ezért olyan Btk. módosítást adott be a héten, amely szerint nem szűnne meg az előzetes letartóztatás, ha a vádlottal szemben 15 évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt indul eljárás.

Ez azért így nincs rendben

A megoldás felvet emberi jogi aggályokat, Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke a Népszabadság szombati számában például azt nyilatkozta, hogy a törvénymódosítás ellentétes az emberi jogoj európai egyezményével, de a magyar alaptörvénnyel is. A strasbourgi emberi jogi bíróság több döntése is figyelmeztet arra, hogy a fogva tartás időtartamát nem lehet önkényesen megszabni. szerinte aggályos, hogy négy év alatt még elsőfokú ítélet sem született az ügyben, ami azt mutatja, hogy az igazsaágszolgáltatás vagy rosszul dolgozik, vagy nem áll rendelkezésére megfelelő kapacitás.

De rendben van

Rogán Antal egy szombati sajtótájékoztatón az MTI szerint mondta: meggyőződése, hogy javaslata orvosolja a problémát, s az Európai Uniós normáknak is megfelel. Véleménye szerint az ennek ellentmondó jogászi bírálatok hamis érveken alapszanak. Ugyanis mint kifejtette: az általuk javasolt gyakorlathoz hasonló van jelenleg is hatályban több uniós tagállamban, például Németországban, Svédországban, Írországban, Lengyelországban és Romániában. Ha a németeknél elfogadható az, hogy a legsúlyosabb bűncselekmény esetén az előzetes letartóztatásnak nincs felső határa, akkor az Magyarországon is elfogadható.

Hozzátette: mindemellett több más döntésre is szükség van ahhoz, hogy felgyorsuljon az ítélkezés folyamata. Törvényjavaslata nemcsak arról szól, hogy a gyilkossággal vádolt emberek nem kerülhetnek szabadlábra, amíg nem születik bírósági ítélet, ezen felül azt is rögzíti, hogy azoknál akiknél elrendelik az előzetes letartóztatást, kötelezővé teszik a lábperec alkalmazását, amely megnehezíti a szökést, de nem gátolja az illető szabad mozgását. Emellett kötelezi a megfelelő kriminológiai intézeteket és szakértőket, hogy az életellenes bűncselekmények esetében, rövid időn, legkésőbb három hónapon belül hozzák meg szakértői véleményüket, ezzel is felgyorsítva az ítélkezési folyamatot.

Rogán Antal arra is kitért, hogy jelenleg sok olyan eljárás van, amely már 4-5, vagy akár 7 éve húzódik. Ezen ügyeket Rogán Antal szerint egy preferencia sorrend alapján kellene felülvizsgálni. Emellett azt javasolja, hogy amikor 2 éven túl nyúlik egy eljárás, vizsgálni kelljen az eljárást folytató ügyészi és bírói szervek felelősségét is - fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője.

Az ellenzék és a gyilkosok oldala

Rogán azt is elmondta, hogy pénteken a Fidesz frakció elnökségével való konzultáció után elküldte Kövér László házelnöknek javaslatát, hogy az Országgyűlés hétfőn sürgősséggel szavazzon a Btk. szigorításról. Így Magyarországon már hétfőn lehet törvény, amely megtiltja, hogy egy gyilkossággal vádolt embert kiengedjenek a börtönből.

Ahhoz viszont, hogy a házszabálytól eltérjenek, az Országgyűlés négyötödének, vagyis az ellenzéki képviselőknek is meg kell ezt szavazniuk.

A frakcióvezető az üzente az ellenzéknek, hogy nem azt kéri tőlük, hogy a törvényjavaslatot szavazzák meg, hanem hogy a sürgősségi tárgyalás lehetőségét tegyék lehetővé. Ellenkező esetben ugyanis, ha csak kedden szavazhat erről a parlament, kicsúszhatnak a tíznapos határidőből, s így K. András, akit egyebek mellett nyereségvágyból különös kegyetlenséggel több emberen elkövetett emberöléssel vádolnak, november 22-én kiszabadulhat az előzetes letartóztatásból.

"Azok a képviselők, akik hétfőn a parlamentben a sürgős tárgyalásra nemmel voksolnak, azok egyértelműen egy gyilkossággal vádolt ember pártjára állnak" - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy ezt "egyetlen parlamenti képviselő sem engedheti meg magának".

Rogán még egy statisztikával érvelt. Mint mondta: a rendőrség pénteki tájékoztatása szerint 350 házi őrizetesből 16 szökésben van, vagyis minden 20. házi őrizetes megszökik. Ez egy gyilkossággal vádolt ember esetében különösen nagy felelősség - szögezte le.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.