A földi élet legrégebbi nyomaira bukkanhattak Ausztráliában

TUDOMÁNY
2013 november 13., 15:49

Komplex mikrobiális ökoszisztéma nyomaira bukkant a régió majdnem 3,5 milliárd éves, jó állapotú üledékes kőzeteiben. A Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatójaként dolgozó David Wacey szerint a mikrobiális interakció által formált üledékszerkezetekre a pilbarai Dresser-formációban bukkantak rá, és „ezek lehetnek a földi élet legkorábbi bizonyítékai”.

A nyugat-ausztráliai Pilbara régió ideális kutatási területet, mivel az ottani kőzetek hihetetlenül sokáig rendkívül stabil környezetben voltak. Magukat a sejteket már nem, de a maradványukat jelentő széntartalmú anyagokat még látni lehet. „Amíg a mikrobák éltek, kölcsönhatásban álltak az élőhelyükként szolgáló üledékkel, és apró közösségeket hoztak létre, ahol egymás segítségére voltak abban, hogy túléljék az akkori rendkívül durva környezeti feltételeket.”

A kutatócsoport eredményei hasznosak lehetnek az űrkutatásban is. „A marsjárók is a mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek után kutatnak odafent” – mondta. Ha a most felfedezett mikrobák tényleg a kezdeti időkből származnak, akkor a jelenlegi marsi környezethez nagyon hasonló feltételek közt élhettek – mondta Wacey, aki szerint a Marsról származó mintákat a Pilbarában begyűjtöttekhez hasonló módon lehetne vizsgálni.

(MTI, ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.