A szabad pálinkafőzés a szabadság élményét nyújtja

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a szabad pálinkafőzés lehetővé tette a paraszti termelési, feldolgozási kultúra egyik utolsó elemének a megmentését, fejlesztését. Olyan élő hagyományról van szó, amely nagyon fontos a vidéki közösségek megőrzése szempontjából is.

Balogh Józseh képviselő MTI Fotó: Beliczay László KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Az államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján felidézte: Magyarországon 150 év után 2010 szeptember 27-től szabaddá vált a magán pálinkafőzés. A 640 magyarországi bérfőzdében is jövedéki adó kötelezettség nélkül lehet előállítani korlátozott mennyiségben - 86 liter 50 fokos - párlatot.

Az államtitkár szerint az intézkedés meghozatalakor mindenekelőtt vidékfejlesztési szempontokat mérlegelt a parlament.

KÉPÜNK PLÁNE ILLUSZTRÁCIÓ

Szerinte olyan tevékenységet tettek szabaddá, amelyet az emberek addig is végeztek illegálisan, annak minden hozadékával: sem az eszközök, sem a hozzá kapcsolódó tudás nem volt korszerű. A döntés lehetővé tette, hogy legálisan, jó minőségű párlókészülékeket szerezzenek be és a házi főzést végzők egymással is megoszthassák tapasztalataikat. (MTI)