Újratárgyalja a XIII. kerület a hajléktalanrendeletet

Egyéb
2013 november 15., 10:18

Csütörtöki közgyűlésén az angyalföldi képviselőtestület Tóth József MSZP-s polgármester vezetésével az egyik legszigorúbb kerületi szabályozást fogadta volna el, ami a kerület nagyon nagy részéről tiltotta volna ki az _életvitelszerűen_ ott tartózkodó hajléktalan embereket.

A közgyűlést a fővárosihoz hasonlóan itt is civil aktivisták zavarták meg, végül pedig a polgármester úgy döntött, hogy elhalasztják a döntést, és egy új tervezetet készítenek.

Péntek délelőtt a polgármester titkárától megtudtuk, hogy a kerület célja végig az volt, hogy a fővárosi rendeletet kövessék, hogy valóban ennél szigorúbban sikerült-e a benyújtott szabályozás, ezt most szakembereik vizsgálják. És a jövőben egy új lista fog készülni, amit egy most következő mérlegelés után állítanak majd össze.

Az eredetileg benyújtott, és a Fővárosi Önkormányzat által végül elfogadott rendelet amúgy a következő területekről tiltotta ki a hajléktalanokat:

  • a nyilvános sportpályák és egyéb sportlétesítmények telekhatárától számított 200 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.
  • minden közpark, köztér, közkert és azok telekhatárától számított 200 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.
  • a szociális, kulturális intézmény, egészségügyi szolgáltató, közhatalmi vagy államigazgatási szerv, továbbá a Lehel Csarnok elhelyezését szolgáló ingatlan telekhatártól számított 200 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.
  • az utak és ezek külső szélétől mért 50 méteres távolságon belüli, kerületi önkormányzati tulajdonban álló terület.

Ez jóval szigorúbb volt, mint a többi kerület által összeállított lista. Ez annyira szembetűnő volt, hogy még Tarlós István is többször szóvá tette. Igaz, ő vélhetően csak a szocialista polgármester ellen akarta ezt kijátszani, mert a hasonlóan nagyon szigorú rendeletet alkotó zuglói polgármestert, Papcsák Ferencet egyszer sem hozta szóba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.