Volt némi gond a kampányfinanszírozási szabályokkal, most egy módosítóval tovább ronthatják

politika
2013 november 15., 11:11

Amikor a nyáron megszületett az új kampányfinanszírozási javaslat, annak legjobb és legátláthatóbb elemének az egyéni képviselőjelöltek támogatása volt. A szabályozás szerint minden egyéni jelöltnek jár egymillió forint, amit kincstári kártyán kap meg - tehát folyamatosan ellenőrizhető, hogy mire költi.

A pártok finanszírozásával viszont már voltak problémák - pedig minden korábbinál több pénzről van szó. Az új szabályok szerint egy párt, ami mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állít, 597 millió forint állami támogatást kap. Kápében. És míg az egyéni jelölteknél megszabták, hogy ha nem ér el két százalékos támogatottságot, vissza kell fizetnie a pénzt, a pártoknál ilyen komolysági küszöb nincs. Ha megkapták, megkapták.

Ezekre a problémákra hívta fel a figyelmet a Political Capital. És ha már szóltak, a politika reagált is. Ezzel a minden politikusi igényt kielégítő módosító indítvánnyal (.pdf).

Vegyük át mégegyszer, hogy mi is volt a probléma:

A pártok, az egyéni jelöltekkel szemben nem folyamatosan ellenőrizhető kincstári kártyán, hanem kápében kapják a pénzt.

És mi lett a megoldás?

Az egyéni képviselőjelöltek lemondhatnak pártjuk javára a nekik járó egymillió forintról, amit így a pártok kápében kaphatnak meg.

(Via Választásirendszer)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.