Újabb település irányítását vették át civil polgárőrök Mexikóban

külföld
2013 november 17., 13:48

Az egyre erősebbé váló civil önvédelmi mozgalomhoz tartozó polgárőrök egy újabb város felett vették át az uralmat Michoacán államban, Mexikóban.

A helyi államügyész beszámolója szerint az összecsapások egy Tancitaro közelében fekvő településen törtek ki. Ott nemrég hasonló civil önvédelmi erők elfoglalták a városházát és a város főterét, majd fegyverrel elkergették a nyugati területeken jelentős hatalommal bíró Knights Templar nevű drogkartell helyi tagjait.

A mostani összecsapásban ketten meghaltak, hárman megsérültek. A támadók a közeli települések lakói közül kerültek ki. Többek közülük símaszkot viseltek, és erőteljesen fel voltak fegyverezve. A helyszínre érkező katonák és rendőrök akadályozták meg a további erőszakot.

A nyomozók jelenleg azt próbálják megállapítani, hogy a halottak melyik oldalon harcoltak.

Környékbeli települések lakói már február óta lázadoznak, mert a vallási köntös mögött működő drogkartell teljesen átvette a környék irányítását, jelentős uzsorahitelekbe szorítva a helyieket.

A mexikói hatóságok szerint ugyanakkor nem igaz az a történet, hogy elégedetlen helyiek bátor önszerveződése történne éppen, hanem az önjelölt polgárőrök közül többeket rivális drogbandák támogatnak Jalisco államból, és az egész csak piac megszerzéséről szól. (via ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.