Gondatlanságból döntötte ki valaki a Radnóti-szobrot a rendőrség szerint

POLITIKA
2013 november 18., 09:38
photo_camera Fotó: Szabó Zsolt, Kisalföld

Közúti baleset gondatlan okozása miatt nyomoz a hétvégén összetört, Győrhöz közeli Radnóti-szobor ügyében a rendőrség. A helyszíni szemle adatai szerint az abdai útról lefutó autó zúzta szét Melocco Miklós alkotását. A Győri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított szabálysértési eljárást az ügyben, mivel a sofőr nem jelentette a rendőrségen az károkozást.

photo_camera Így nézett ki, mielőtt kidöntötték.
Fotó: x16xel, Panoramio

A szobor Győr határában, Abda közelében áll az út mellett. Ahol áll, az út egyenes. A szobor az úttól kb tíz méterre, tujákkal körbevett emelvényen állt. A rendőrség ennek ellenére nem feltételez szándékosságot. Ami elég érthetetlen. Ha megnézik a Google Streetview képét a helyszínről, láthatják, hogy véletlenül elég nehéz belerohanni a szoborba:

radnotiszobor

Ehhez ugyanis át kéne szakítani egy szalagkorlátot, áthajtani egy fasoron és egy árkon is. Vagy, ha a térképre nézünk, le kell térni a főútról, majd lekanyarodni egy földútra, hogy aztán véletlenül nekihajthassunk a szobornak. Mutatom:


View Larger Map

UPDATE 13:47: Megkaptuk a rendőrség leírását az esetről!

Kocsis Tünde alezredes tájékoztatása szerint:

"A gépkocsivezető relatív gyorshajtás miatt elvesztette az uralmát járműve felett, letért az útról és a szobornak ütközött."

A közleményből nem derült ki, hogy a kocsi melyik útról tért le a "relatív gyorshajtás" miatt. Ha az 1-es úton Győr felől Abda felé közlekedett, akkor a szobornak ütközés előtt át kellett szakítania a szalagkorlátot, és a fák között egy árkon áthajtva kellett a szobornak csapódnia. Ha Abda felől tartott Győrbe, akkor sem szalagkorláton, sem árkon nem kellett áthajtania, csak megkerülnie a tuját, hogy aztán szemből eltalálhassa az Abdának háttal álló alakot.

A szobor térdmagasságban kettétört, a felső részét a tujában találták meg. A Kisalföld értesülései szerint két faluval arrébb, Öttevény határában egy árokban találtak egy fekete Mercedest, aminek a sérülései alapján köze lehetett a szobordöntéshez. A rendőrség ennek az autónak a vezetőjét keresi.

A kettétört szobrot időközben elszállították a győri városüzemeltetési társaság telephelyére. Szakértői vizsgálatok után helyreállítják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.