Magyarországról közölt összeállítást egy török magazin

külföld
2013 november 21., 20:01
comments 3

Ez alapesetben a kutyát sem érdekelné, most mégis külön közlményt adott ki róla a Külögyminisztérium. Nyilván azért, hogy kompenzálják azt a néhány napos hírt, hogy egy másik török lap elég keményen leírta, mi a pálya Magyrországon. A külügy ebben az ügyben be is rendelte Törökország budapesti nagykövetét, aki kénytelen volt össze-vissza magyarázkodni.

Most sikerült előbányászni valami Diploatlas nevű lapot, ami novemberi számában Magyarországot foglalkozott, és mit ad isten, csupa szuper dolgot írt rólunk. Sajnos az interneten ennek a Diploatlasnak nem sok nyoma van, és amit lehet találni, az alapján egy üzemi lap szintje alatt van valamivel. És májusban az azeri diktatúra jeles ünnepére is megjelentettek egy külön számot.

Itt a teljes MTI-hír, minden sorja arany:

"Magyarországot mutatja be novemberben a török Diploatlas magazin, amely minden alkalommal egy-egy országot ismertet meg olvasóival - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a Diploatlas című török nyelvű magazin novemberi kiadása beszámol Magyarország történelméről, a közös magyar-török vonatkozásokról, az állami berendezkedésről, bemutatja Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök politikai életrajzát, továbbá részletes interjút közöl Hóvári János ankarai nagykövettel a kétoldalú kapcsolatokról.

A magyar városok közül a lap bemutatja Budapestet, Debrecent, Szegedet, Pécset és Győrt. Részletesen foglalkozik azzal, hogy a török befektetők hogyan jelenhetnek meg a magyar piacon, áttekintést ad a magyar zenetörténetről, a feltalálókról és a Nobel-díjasokról, a magyarországi látnivalókról, a herendi porcelánmanufaktúráról, a magyar konyháról és az oktatási rendszerről.

A tárca szerint a magazin Magyarországról szóló száma jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a törökök körében az országról kialakult kedvező kép tovább javuljon, és a török olvasóközönség pontos és hasznos információt kapjon Magyarországról az anyanyelvén.

A közleményben idézték Hóvári Jánost is, aki úgy fogalmazott, hogy "a Diploatlas olyan minőségi sajtótermék, amely képes az érdeklődő török olvasók érdemi megszólítására. Az együttműködésünk célja az volt, hogy Magyarországról minél több érdekes, figyelemfelkeltő dolgot tudjunk közölni. Az egyetlen problémának csak az bizonyult, hogy a rendelkezésre álló terjedelmet akár kétszer-háromszor is ki tudtuk volna tölteni" - emelte ki a diplomata."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.