Minden idők öt legjobb összeesküvés-elmélete a Kennedy-gyilkosságról

külföld
2013 november 21., 17:12

5. Kennedy holttestét ellopták!

David Lifton elmélete szerint a meggyilkolt elnök Dallasból Washingtonba tartó holttestét ellopták, majd meghamisították a sebeit. Mégpedig azért, hogy úgy tűnjön, a halálos lövés hátulról érte. Lifton szerint valójában szemből, a szinte minden Kennedy-gyilkosságos összeesküvés-elméletben kulcsfontosságú füves dombocskáról.

David S. Lifton: Best Evidence — Disguise and Deception in the Assassination of John F. Kennedy

4. A gyíkemberek végeztek Kennedyvel

Ha egy kép ezer szóval is felér, akkor minden további részletezés helyett legyen elég ez a mozgókép:

Hogy miért végeztek az alakváltó gyíkember idegenek az Egyesült Államok elnökével? Kennedy tíz nappal a halála előtt levélben kérte a CIA igazgatóját, hogy osszon meg vele minden információt a földönkívüliekről.

3. Testőre, George Hickey lőtte le, ráadásul véletlenül

Összeesküvés-hívő körökben alap, hogy Lee Harvey Oswald nem adhatott le három lövést. Így gondolta ezt a baltimore-i fegyverkovács, Howard Donahue is, aki a hetvenes években dolgozta ki elméletét. Szerinte a harmadik golyó nem a tankönyvraktárból jött, hanem az elnököt kísérő kocsiból. Abban Kennedy testőrei utaztak heten, plusz kormányának két, alacsonyabb rangú tagja. Tézisét erősíti, hogy a harmadik lövés előtt az egyik testőr, George Hickey a vállához emelte AR–15-ös gépkarabélyát. Donahue elmélete szerint a fegyver véletlenül sült el, de pont fejbe találta az elnököt. Annak ellenére, hogy szemtanúk százai szerint vagy a tankönyvraktárból, vagy az út melletti füves dombocskáról lőtték le az elnököt, és senki, még a Hickey-vel a kocsiban utazó nyolc másik ember sem hallott lövést a kocsiból, Donahue elméletét 1992-ben Bonnar Menninger könyvben is összefoglalta, egy hete pedig a reelz "dokumentumcsatorna" filmet is készített róla.

Bonar Menninger: Mortal Error — The Shot That Killed JFK, A ballistics espert's astonishing discovery of the fatal bullet that Oswald did not fire

2. Az egy dolog, hogy Oswald lelőtte Kennedyt, ő árulta el a szovjeteknek, hogy hogyan lehet lelőni egy U–2-est

Ez az elmélet ugyan már nem kapcsolódik közvetlenül a Kennedy-gyilkossághoz, de olyan csodaszép, hogy nem bírtam kihagyni. Azt talán mindenki tudja, hogy Lee Harvey Oswald tengerészgyalogos volt. Arról is sokan hallhattak, hogy 1959. október 16-tól 1962 júniusáig a Szovjetunióban élt - ha ezt nem tudták, itt olvashatnak róla. De azt tudják, hogy tengerészgyalogosként hol szolgált?

Japánban, az amerikai légierő egyik bázisán, ahonnan az U–2-esek oroszországi bevetésekre indultak. Itt szolgált Francis Gary Powers is, akinek a gépét 1960. május 1-én lelőtték. A szovjetek soha ezelőtt nem tudtak lelőni egyetlen U–2-est sem, bár tudtak a repülésekről.

Powers két évig volt fogságban, végül egy szovjet kémért elcserélték. Tíz évvel az incidens után írta meg (.pdf),  hogy szerinte az oroszok Oswaldtól tudhatták, milyen magasságban repülnek az U–2-esek. Sőt, 1977-ben állítólag arról készült vallomást tenni az amerikai törvényhozásban, hogy elfogása után az első szovjet tiszt, aki kihallgatta, valójában Oswald volt. Hogy valóban erre készült-e, azt nem tudjuk. 1977. augusztus 1-én Powers lezuhant helikopterével, amivel a Santa Barbara-i bozóttüzeket oltotta. Vannak, akik szerint túlélhette volna a balesetet. Lett volna esélye kontroláltan letenni a gépét, de a landolásra kiszemelt helyen gyerekek labdáztak, ezért ötven méterrel előttük előrebillentette a helikopter orrát, és a földbe csapódott.

1. Kennedyt nem is ölték meg

photo_camera John F. Kennedy az Arlingtoni katonai temetőben meglátogatja a "sírját".

A dallasi merénylet csak színjáték volt, Kennedy valójban csak átadta hivatalát alelnökének, Lyndon B. Johnsonnak, ő maga pedig a háttérből irányított. Aztán a lebukástól és a gyilkossági kísérletektől tartva külföldre menekült. Hova máshova ment volna, mint a milliárdos Aristotle Onassis magánszigetére, Skorpiosra - Onassis nyilván csak álcából vette el Kennedy "özvegyét", Jackie-t. Kennedy 1988-ban költözött haza az Egyesült Államokba. Ekkor már 71 éves volt, ezért Floridába ment, ahol könnyen elvegyülhetett a többi nyugdíjas között. Hogy miért, az rejtély, de 1992-ben továbbköltözött, minden lehetséges hely közül pont Nyugat-Virginiába. Még ekkor is ő mozgatta a háttérből a szálakat, Bushsal, Clintonnal, az ifjabb Bushsal, de még Obamával is rendszeresen konzultált. 2011 nyarán aztán hirtelen leromlott az állapota, kómába esett. 2011. december 29-én, 95 évesen hunyt el.

A cikkhez a Daily Beast összeállítása adta az ötletet, amiben egy tucat, a Kennedy-gyilkossággal foglalkozó szakértőt kérdeztek meg kedvenc összeesküvés-elméleteikről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.