És azt ismeri, hogy a skót kisétál az Egyesült Királyságból?

külföld
2013 november 26., 12:51
  • A skótok hamarosan szavazhatnak arról, kilépjenek-e az Egyesült Királyságból.
  • A skót kormány kijött egy tervvel, hogyan tervezik ezt csinálni.
  • Vannak azért gondok vele.
  • De ennél sokkal nagyobb gondjai lehetnek Angliának és az Egyesült Királyságnak.

Jövő szeptemberre tűzték ki a népszavazást, amin eldől, hogy Skócia kilép-e az Egyesült Királyságból. A kérdés így hangzik majd:

Legyen-e független ország Skócia?

Ha többen szavaznak igennel, akkor valószínűleg mindkét ország elég nagy bajban lesz. Skóciának ki kell találnia, hogy éljen önálló országként, Nagy-Britannia pedig elveszti egyharmadát. Az Economist pár héttel ezelőtt külön cikksorozatban foglalkozott a témával. Szerintük most dől el, hogy az évtized végére a királyságból Great Britain, vagy Little England lesz. Itt dől el, hogy Nagy-Britannia megőriz-e valamennyit a korábbi világhatalmi státuszából és szerepéből, vagy bezárkózik, és a gazdagabb észak-európai országok békés, de nagyobb pályán jelentéktelen életét éli-e majd. Az teljesen egyértelmű, hogy az Economist nem szeretné, ha Skócia kiválna. (Márpedig az Economistnak majdnem mindig igaza van, főleg, ha a hazájáról, Nagy-Britanniáról ír).

photo_camera Viszlát, Brotannia! (képünk illusztráció)

Mintha középkorú emberek válnának

"Nem hiszem, hogy ez emberek rájöttek, mekkora őrültséget terveznek csinálni" -írja az ügyről London polgármestere és a brit politika jelenleg második legismertebb alakja, Boris Johnson. Szerinte olyan ez az egész, mint amikor középkorú emberek válnak. Semmi másra nem tudnak gondolni, csak arra, hogy végre felszabadulnak. Végre nem kell több pénzt adni a skótoknak a Barnett-formula miatt, és az angol toryk is megszabadulnak a rohadék skót munkáspárti képviselőktől.

Johnson szerint viszont elfelejtik, hogy csak a válás utáni első nap felszabadító, mert a másodikon jönnek az ügyvédek. El kell rendezni, ki mit kap a válás után, meg kell beszélni a kötelességeket és a jogokat. Ráadásul minél régebb óta tart a házasság, annál nehezebb eldönteni, kinek mit köszönhet a pár.

Vannak azért gondok

Kedden a skót kormány kiadott egy több száz oldalas dokumentumot arról, hogyan is szeretne működni független államként. Ezt Skócia első minisztere, Alex Salmons és a helyettese, Nicola Sturgeon adta elő. Szerintük itt az ideje annak, hogy a királyságban maradást támogatók is előjöjjenek a maguk tervével, hogy szerintük miért is lenne jobb együtt maradni Angliával.

Vannak viszont a tervvel gondok. Skócia meg szeretné tartani a brit fontot fizetőeszköznek, és pénzügyi uniót szeretne alakítani a Nagy-Britanniával, ahol a Bank of England lenne a skótok jegybankja is. A királyság skótügyi minisztere szerint viszont nem valószínű, hogy ezt meg lehetne csinálni. Ráadásul a skótoknak sem biztos, hogy jó lenne, mert durván ott lennének vele, mint az eurózóna tagországai, hogy nem tudnák le és felértékelni a saját valutájukat.

A királynőt egyébkét továbbra is elismernék uralkodónak, de ebben nem egyedülállóak, hiszen Nemzetközösségi Királyságnak most is 16 tagja van, beleértve Kanadát, Ausztráliát és Jamaicát is.

Még több szar a húsos pitében

Ráadásul a skót kormány szeretne megszabadulni Nagy-Britannia náluk tárolt atomfegyvereitől, amit nem biztos, hogy meg tud csinálni a Nato tagjaként. Ráadásul ki kéne találniuk, hogyan fognak fizetni a nyugdíjakért és hasonlókért, ha a többi tagállam nem segít majd. Egyelőre húszezer példányt nyomtak a tervezetből, amit elkezdtek kiszórni. Most pedig tényleg a maradást támogatók kerültek hátrányba a nacionalistákkal szemben, mert nekik legalább valami tervük van.

Nem csak ez viszont az egyetlen probléma. A britek ugyanis eléggé rárepültek arra a referendumra is, amit David Cameron egy kevésbé átgondolt pillanatában dobott be. Cameron azt javasolta, hogy legyen népszavazás arról, kilépjen-e Nagy-Britannia az Unióból. Elsőre csak blöffnek tűnt az egész, de Cameron néhány konzervatív párttársa komolyan vette az ötletet, úgyhogy most úgy néz ki, 2017-ben szavazhat majd az ország a kilépésről.

Ha Nagy-Britannia tényleg elveszti Skóciát, aztán még ki is zárja magát az EU-ból, akkor végleg befejeződik az a durván hetvenéves folyamat, ahol a volt világbirodalom folyamatosan vesztette el a hatalmát és a státuszát. A briteknek mostanra egy dolog maradt, ami az egész világban fontossá teszi őket. Nagyrészt még mindig London a világ pénzügyi fővárosa. Ha elvágják magukat az európai közös piactól (és előbb utóbb a transzatlanti közös piactól), akkor nem lesznek többé szereplők a nagy pályán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.