Szlovákia tavaly 156 ezer tonnával több cukrot exportált, mint amennyije volt

bűnügy
2013 november 28., 14:05
comments 17
photo_camera Fotó: live-and-stereo, Flickr

Horváth András, az ezermilliárdos áfacsalás leleplezésére törekvő adóellenőr szemléletes példájából tudjuk, hogyan utaztatják papíron a cukrot országok között az áfacsalók. És maga Horváth is arról beszélt, hogy az áfacsaló bűnszövetkezet nemzetközi, határokon átnyúló szervezet. Ezt bizonyítja most a szlovák Sme írása is, amit a Parameter.sk magyarul is összegzett.

A folyamat nem tér el attól, amit ebben a cikkünkben már leírtunk, így inkább a helyi sajátosságokra koncentrálnék:

  • Szlovákiában szinte minden áruházlánc hatalmas akciókat hirdetett cukorra.
  • November végére csaknem 25 százalékkal estek az árak.
  • Nemrég még folyamatosan 1 euró felett volt az ár, most már 80 centért is kapható egy kiló.

Ez akár arra is utalhat, hogy valakik szabadulni próbálnak felhalmozott készleteiktől. A cukorgyárak például ezt állítják. Az ok: a forgalmazók és a gyártók ősszel kiürítik a raktáraikat, hogy fel tudjanak készülni a következő szezonra.

Ehhez képest az árupiacokon stagnál a cukor ára.

Sőt, még nőtt is, mert Brazíliában leégett egy hatalmas cukorraktár.

Magyar szál

Vagyis itt is a fiktív export és az áfacsalás lehet az árcsökkenés valódi oka. Az utaztatásra utal, hogy a szlovák mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a szlovák cukorexport kétharmada Magyarországra irányul, miközben a behozott cukor fele Magyarországról érkezik. De van ennél látványosabb statisztikai adat is:

  • Szlovákia 128 ezer tonna cukrot termelt a 2011-12-es szezonban.
  • Ugyanekkor még 350 ezer tonnát importált.
  • Ez összeadva 478 ezer tonna cukor.
  • Ebből sikerült 634 ezer tonnát exportálni.

Vagyis valahonnan lett még 156 ezer tonna cukor, több, mint amennyit az ország egy évben megtermel.

Még maguk a gyártók is csalást sejtenek, a szeredi cukorgyár vezetője, Dušan Janíček évi 25 millió euróra (7,5 milliárd forintra) becsüli az okozott kárt. A Smenek nyilaktozó szakemberek szerint a magyar-szlovák határ mentén működő több tucat cukorraktárból naponta útnak induló több tíz kamion vagy eleve üresen közlekedik, vagy oda-vissza szállítja a cukrot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.