El a kezekkel Pintér Sándor fizetésétől is!

pinters

 

Ezt a remek kis bannert körözteti Facebookon az Együtt-PM. Az igazi, éjsötét, Fidesz/MSZP/Jobbik/LMP-szintű demagóg baromság. (És még mondják azt, hogy nincsen a magyar politikában olyan, hogy konszenzus meg nemzeti minimum meg pártok fölött álló interracial pornó!)

Ugyan mi köze van Pintér Sándor jövedelmének ahhoz, hogy milyen az adórendszer? Gazdagozunk?! Gazdagozunk?! (Finoman önironizálunk? Tessék már magunkhoz térni!)

Ez az egykulcsos adó elleni óbégatás a szezon leggyengébb politikai ötlete. Nem csak hazug, de még eladhatatlan, értelmetlen is.

A magyar adórendszernek nem az a baja, hogy az szja egykulcsos, hanem, hogy az egész rendszer rettenetesen bonyolult, és minden kormány kényszeresen baszogatja. A Fidesz is teljesen fölöslegesen és rosszul nyúlt bele, egyszerűsítést ígért (söralátét, istenem, hol van az már!), de csak tovább bonyolított, és most utólag, öblös hazugságokkal próbálja bizonygatni Matolcsy és Orbán, hogy működött, pedig a számok elég világosan mutatják, hogy nem. De mára körülbelül beállt a rendszer, alkalmazkodott hozzá a gazdaság, erre most Bajnaiék azzal jönnek, hogy na majd mi megint fenekesül fölforgatunk mindent. Ez ám a racionális, közjóra törekvő, okos politika!

Az szja körüli bajmolódás azért is nevetséges, mert az egyéb nem adónak hívott adók (járulékok, illetékek, egyebek) sokkal nagyobb elvonást jelentenek, mint maga a jövedelemadó. Orbán fényezheti magát, hogy nálunk csak 16 százalékos és egykulcsos az szja, amikor az átlagkereset valós adóterhelése 50 százalék körül van (gyerekek száámtól függően). A baloldal meg demagógkodhat, hogy a "gazdagoknak kedvez" az adórendszer, mert ez sem igaz, a magasabb jövedelmek összesített adóterhelése néhány százalékkal nagyobb.

Rendben, nem  lehet minden szavazópolgár mellé egy makroelemzőt állítani, és „egyszerű üzeneteket kell eljuttatni” (vö: Medgyessy Péter: „A gyerekek egyszerű kérdésekre szeretnének egyszerű válaszokat kapni”), de ha el tetszenek indulni ezen a tizenöt éve tartó demagógia- és ostobaságversenyen, akkor meg ennél nagyobbat kéne gurítani.

(Önök az „El a kezekkel mindenféle fideszes politikusoktól” sorozat második darabját látták.)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.