Növénytermesztéssel, napelemekkel és kínai emberekkel is készülünk a Holdra

TUDOMÁNY
2013 november 30., 07:53

A Holdra épített gigantikus méretű napelem-hálózattal oldaná meg a klímaváltozás krízisét egy energetikával foglalkozó japán vállalat. A Shimizu elképzelései szerint 400 kilométernyi panelt helyeznének el a bolygó 11 ezer kilométer hosszú egyenlítőjén, a kinyert napenergiát pedig visszasugároznák a Földre, hogy itt lehessen felhasználni.

hold

A grandiózus tervhez olyan kivitelezési munkákra lenne szükség a Holdon, mihez hasonlót még nem csinált senki. A megoldás persze a robotokban rejlik. A hasonlóan nagyszabású álomprojektekkel időként előálló cég szerint a Luna Ring építését 2035-ben kezdhetik majd el.

Bár az űrből kinyert napenergia ötlete elég merésznek hangzik, hasonlóval amerikai kutatók is kísérleteznének a jövőben. Kaliforniában például műholdra szerelt panelekben gondolkoznak, amivel ki lehetne használni azt, hogy napi 24 órában lehetne benyerni a napsugarakat.

A NASA pedig közben szintén a Holdat nézte ki magának, egy 2015-ben induló misszióban bazsalikomot, fehérrépát és zsázsát növesztenének a Holdon. Ez lenne az első kísérlet másik égitesten való csíráztatásra.

A program szerint a magokat olyan speciálisan kialakított doboz-szerű szerkezetben - holdi növénytermesztő kamrában (Lunar Plant Growth Chamber) - fogják tárolni, amely tíz napra elegendő levegőt biztosít. A NASA szerint a kamrában lévő levegő elegendő lesz ahhoz, hogy a magok öt napig csírázzanak és növekedjenek.

A kutatók reményei szerint a misszió eredményei segíteni fognak abban, hogy az asztronauták a jövőben maguk termeszthessék élelmüket, amikor az űrben teljesítenek szolgálatot. A misszió a tervek szerint 2015-ben indul a Google Lunar X Prize versenyen induló Moon Express nevű cég projektjének részeként. (via MTI/QZ)

Kína is érdeklődik

Az egyik vezető állami kínai tudós nyilatkozott a BBC-nek, és arról beszélt, hogy a Hold csodálatos forrása lehet ásványkincseknek és energiának. Az űrprogramjáról általában inkább titkolózó Kína viszonylag ritkán enged meg ilyen interjút tudósainak, de most a Holdra szállás terve annyira menő téma lett, hogy ebből már ők sem akartak kimaradni. Oujang professzor arról is beszélt, hogy embert is terveznek küldeni a bolygóra. Ilyesmi nem történt az Apollo 1972-es missziója óta. Most abban bíznak, hogy kínai láb léphet a bolygó felszínére már 2025-ben.

A kínai tudós elmondta, hogy egyrészt őket is a napenergia lehetőségei érdeklik, másrészt a Hold gazdag lehet hélium-3-ban, aminek fúziójával évezredekre lehetne megoldani az energiaproblémákat a Földön. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.