Így teszi ki az állam a cégeket a Hajógyári-szigetről

Budapest
2013 december 01., 11:34
  • Álomsziget nem lesz a Hajógyárin.
  • De pihenős, sportos, kulturális valami igen.
  • Az erről szóló kormányzati koncepció még készül, de az irodákat már elkezdték kipaterolni onnan.

Szeptember óta lehet tudni, hogy az állam közel 4 milliárdért visszavásárolja a budapesti, III. kerületi Hajógyári-szigeten lévő hét ingatlant, amin a beruházó eredetileg Álomsziget nevű szórakoztató központot akart létesíteni.

photo_camera Az Álomsziget terve

A szigeten lévő cégek az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft.-től bérelnek irodát, van, aki már 20 éve működik ott. A cégekkel november közepén közölték, hogy az állam az új tulaj, és a jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja. Eddigre egyébként az Álom Sziget irodája már üres volt, kikötötték a vizet, és ki is pakolták, a bérlő cégek kapcsolata megszűnt a kft.-vel. (Pár napja szét is hordták a műhelyt, és több méteres vaslépcsőket szabtak szét, állítólag a vastat eladták.)

Az MNV szerint az Álom Sziget 4 hónapja tudta, mi lesz, de mégsem értesítette a bérlőit. Az 1991-ben alapított Álom Sziget ügyvezetője a budapesti lakóhellyel rendelkező Shmuel Sammy Smucha. 2012. április 16. óta a cégnek 10 tulajdonosa van, például a Nádudvari Agráripari Szövetkezet, a MINESOL Magyarország Vagyonkezelő Kft. és a ciprusi bejegyzésű E.S.I. Associates Holdings Limited is.

photo_camera Ebből nem lesz semmi

Az irodákat bérlő cégekkel azt is közölték, hogy 2014. február 17-ig hagyják el a területet, vagy ha nem, akkor dupla bérleti díjat kell majd fizetniük. Volt cég, ami ebbe beletörődött, mások azonnal jelezték, hogy tovább bérelnék az irodát.

Az MNV viszont egy kormányrendeletre hivatkozva közölte, hogy erre nincsen lehetőség, mivel a rendelet szerint ott rekreációs, sport- és kulturális tér lesz. A koncepció kidolgozására a rendelet értelmében a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János alá tartozó EU-s pénzosztással foglalkozó szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 90 napot kapott. De mire a koncepció elkészül, addigra a cégeknek ki kell költözniük. Pedig akár az is lehet, hogy a koncepció szerint végül nem is lennének érintve a rekreációs tér kialakításában, és nyugodtan maradhatnának.

Az MNV-nél több cég képviselője járt a héten, hogy megoldást találjanak az ügyben. A vagyonkezelő azt javasolta, hogy azok a bérlők, akik tovább szeretnének bérelni, írjanak levelet és emailt Lázár Jánosnak. A levélben amellett érvelnek, hogy karácsony körül új bérleményt keresni, és elköltözni nem épp ideális, illetve mivel az Álom Sziget még nyáron is azt mondta nekik, hogy „2015 végéig itt egy kapavágás nem történik”, több cég 2-3 milliós iroda- és raktárfejlesztésekbe is fogott. Hivatkoztak arra is, hogy a rosszabb feltételek miatt munkavállalókat is elbocsáthatnak, és ez nincs összhangban a kormány munkahely-teremtési programjával.

Itt egyébként 23-25 cég van, némelyik több mint 15 éve. Most van cukrászat, raktár, borkereskedés, matracgyártó, utómunka-stúdió, designbolt, castingcég, fitneszcég és filmgyártó cég is. A cégek azt kérték, hogy legalább addig kapjanak halasztást, és csak akkor szüntessék meg a bérleteket, amikor a munkálatok tényleg elkezdődnek, vagy ha van lehetőség a koncepció mihamarabbi elkészítésére és ismertetésére, az is jó lenne.

A cégek alkalmazottait a biztonsági őrök már csak úgy engedik be szigetre, hogy „Helló, mondd meg légyszi, hova mész, meg kéne a neved.” Az érvényes behajtási engedély sem elég már, mert annyi a válasz, hogy „Tudod, új tulaj, és tőlünk ezt kérték, egyébként nem engedhetlek be.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.