A tundrával keverik össze a reptereket az életveszélyes helyeken felbukkanó hóbaglyok

ÁLLAT
2013 december 12., 17:52
comments 1

Emlékeznek még a baglyok kilövését elrendelő New York-i döntésre? Azóta kiderült, hogy a gépek körül felbukkanó baglyok nem csak a JFK reptéren okoznak gondot, hanem a környéken rengeteg másik reptéren is.

A hóbaglyok éppen most vándorolnak a tél elől délre. Sokan vannak, nem rajban utaznak, és hiába számítanak híresen bölcs állatnak, bizony rendszeresen összekeverik a repterek leszállópályáit a biztonságos területekkel.

photo_camera (via tambako@flickr)

A Cornell ornitológusa, Kevin McGowan szerint a hatalmas területet elfoglaló repterek felülről tundrabeli tájra emlékeztethetik a madarakat, akik ezért keresnek ott pihenőhelyet maguknak. És bizony ebből sok baj származhat: magukat is életveszélybe sodorhatják, és a repülőkben meg az utasokban is kárt tehetnek. A madarak (bármiféle madár beleszámít) okozta kárt a légi közlekedésben évi 300 és 700 millió dollár közé teszik, a bagolyinvázió pedig nyilván csak növeli a károk lehetőségét. Az elmúlt 10 évben 120 ezer madár-repülő közti incidensről tudni, és a szakértők szerint pedig sokszor nem is jelentik, ha egy szárnyas csapódik egy műszárnyasnak.

A legtöbb összeütközésnél persze csak a madarak járnak rosszul, a gépen ülök nem is vesznek észre semmit, de például a híres 2009-es houstoni kényszerleszállás is egy madár miatt történt. Mivel a baglyok nem nagyon repülnek rajban, ritkán okoznak gondot. Viszont cserébe elég nagyok, egy fejlett hóbagoly négy kilós is lehet, ami komoly pofon lehet egy gyorsan érkező repülőgépnek is akár.

A hóbaglyokat ráadásul nem könnyű elijeszteni. Például a különféle hangeffektusok nem nagyon hatnak rájuk. Ha sokáig üldözik őket, néha elmennek. De nem mindig. A legjobb megoldás az eléggé erőforrásigényes csapdába csalás és elszállítás, mint amit a bostoni Logan reptéren csinálnak. A JFK-n a hatóságok a héten kilövési engedélyt adtak vadászoknak, de ezzel viszont a közvéleményt háborították fel. (via National Geographic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.