Százmilliókra büntették a szolgáltatókat a Rezsicsökkentés™ elmulasztása miatt

2013 december 12., csütörtök 13:46
9

A rezisharc ökle, Németh Szilárd fideszes képviselő jelentette ezt be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Több száz fogyasztóvédelmi eljárás indult idén a közműszolgáltatók ellen, többek között a Rezsicsökkentés elmulasztása, a hibásan kiküldött számlák és a tájékoztatási kötelezettség megszegése miatt. A cégeket összesen több száz milliós bírsággal sújtották.

  • Hét szolgáltató például nyolc esetben szegte meg azokat az előírásokat, hogy hogyan kell kinéznie egy Rezsicsökkentés-t kommunikáló számlának. Ők összesen 56,5 millió forintos büntetést kaptak.
  • Kilenc szolgáltató ellen elsőfokon azért zárult már le az eljárás, mert a Rezsicsökkentés-t követő megtakarításokról nem adtak megfelelő tájékoztatást. Ha jogerőssé válik a döntés, összesen 560 millió forint kötbért kell fizetniük.
  • Szerencsére a szorgos lakosság is jelentette, ha valami nem volt rendben, a földgáz- és villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatban január 1-je óta 872 egyedi bejelentés is érkezett, amiből 766 zárult le büntetéssel, ezek összege összesen 330 millió forint volt.
  • Három szolgáltató ellen azért indult vizsgálat, mert nem hajtotta végre a Rezsicsökkentés-t. Köztük volt Tigáz is, de a céggel végül sikerült megoldani (a túlszámlázások visszafizetésével) békésen az ügyet. De még jelenleg is eljárás zajlik a Paksi Hulladékgazdálkodási Kft. és a Zöld Híd Régió Kft. ellen.
  • Indultak eljárások a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál is, például az Elmű-Émász ellen, mert a cég nem közölte fogyasztóival, hogy ha átállnak online tarifára, kiesnek az egyetemes szolgáltatás kőréből, és rájuk nem vonatkozna az olcsósítás. Ezért ők kétmilliós büntetést kaptak.
  • 79 víziközmű-szolgáltatóval szemben díjfelügyeleti eljárás indult, ami 113 települést és 425 ezer fogyasztót érintett. Ezek közül 47 esetben meg is állapították a jogsértést a díjakkal kapcsolatos szabályok megszegése miatt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt