Ezekkel kereshetted magad szét 2013-ban

gazdaság
2013 december 13., 16:06
comments 9

Idén is megspóroltunk egy csomó pénzt a rezsicsökkentéssel, amiből háztartási energia helyett vehetünk mondjuk részvényeket. A Quartz csinált egy összeállítást arról, mikkel kereshettük magunkat agyon, ha már kapásból a január elsejei csökkentés után befektettünk.

japan

Japán részvények

A világ utoljára a kilencvenes évek elején akart japán részvényekbe fektetni. Most ez megfordult, és érdemes is volt. 2012 végén már elég valószínű volt, hogy Abe Sinzó lesz a következő japán miniszterelnök, és egy erőteljes, Ben Bernanke-féle pénznyomtatással mennyiségi lazítással próbálja majd felpörgetni a tőzsdét.

Sikerült is, a Nikkei 225 most 50 százakkal van magasabban, mint tavaly volt. Ezzel szépen meg is verte a világ eszközeinek indexét, az MSCI World Indexet.

greek

Bármi, ami görög

Görögország még mindig a történelme legnagyobb gazdasági válságát éli (oké, a modernkori történelméét). 27 százalékos a munkanélküliség és a válság elvitte a gazdaság ötödét, ennek ellenére mégis görög eszközöket volt érdemes venni 2013-ban.

Azok a görög kötvények, amikbe pár éve még senki nem akart befektetni, idén 50 százalékos kamatot hoztak, ami nagyrészt azért volt, mert egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Görögország nem fog kilépni ez EU-ból. A görög tözsde eközben 30 százalékot emelkedett tavalyhoz képest.

hoc

Netflix

A netes streamcég részvényei, ha nem jön közbe semmilyen gubanc, az S&P 500 legjobban teljesítő papírjai lesznek idén. Még úgy is, hogy maga az S&P 500 is 25 százalékot emelkedett idén. Ez azért van, mert a Netfilx eközben 293 százalékot emelkedett.

A növekedésben és a befektetői bizalomban része van a House of Cards-nak, ami talán a világ első igazán sikeres sajátgyártású netes sorozata volt, és rengeteg ember vett rá arra, hogy kipróbálja a Netflixet. (Az eredeti sorozat amúgy ugyanilyen jó a kilencvenes évek Angliájából.)

leprechaun

A megmaradt ír bankok

Ha egy kormány megment egy bankot, elég biztosra lehet venni, hogy nem fogja hagyni megint csődbe menni. Ez jelentősen csökkenti az adott bank részvényeinek a kockázatát. Nem is véletlen, hogy annyian veszik az ilyen részvényeket. Egyébként az amerikai kormány is elég sokat nyert a kimentett bankok részvényeink, hiszen olcsón vette őket (:D), és drágán adta el.

Az ír ingatlanlufi kipukkadása miatt egy csomó ír bank tönkrement. Amelyik nem, azokba viszont érdemes volt befektetni. A Bank of Ireland részvényei például, aminek 15 százaléka van állami tulajdonban, 138 százalékot nőttek idén.

tumblr_ml4berjul71rpduwho1_500

Amerikai részvények

2013 remek év volt az amerikai részvényeknek. Jórészt azért, mert az állampapírokat nem annyira vették a befektetők az alacsony kamatok miatt. A FED iszonyatos pénznyomtatása pedig csak még jobban beindította a tőzsdét.

Azt már korábban írtuk, hogy az S&P 500 25 százalékot emelkedett, azt viszont még nem, hogy a Dow is nőtt 20 százalékot. A kis kapitalizációjú részvények indexe, a Russell 2000 még jobban teljesített, 35 százalékot nőtt idén.

Spanyol kötvények

Az idei év nem annyira volt jó az államkötvényeknek, pedig korábban sokan ide menekültek, hogy kihúzzák a válság végéig. Alacsonyak voltak a kamatok, és a kötvényeknél sokkal népszerűbbek a részvények.

Néhány állampapírnak viszont elég jó éve volt. A spanyol papírok például 12 százalék körül hoztak a befektetőknek, miközben az EU átlaga csak valamivel három százalék alatt volt.

Ez annak köszönhető, hogy az Európai Központi Bank továbbra is elég pénzzel látja el az európai bankrendszert ahhoz, hogy ne dőljön be. Ez pedig azt jelenti, hogy a spanyol bankok nem fognak az elsők között bedőlni. Sajnos a spanyol gazdasági növekedés nem segített sokat, mert hogy nincs.

tumblr_mccuk1JhHx1qer314o1_r1_500

Sékel

Az izraeli pénz idén nagyon jól teljesített. A dollárral szemben hat százalékkal drágult. Izrael gazdasága elég bizakodó, jegybank pedig viszonylag magasan tudta tartani a kamatlábakat Japánhoz, vagy az Amerikához képest. Emiatt özönlöttek a befektetők az országba.

Izrael pedig egyre nagyobb high tech-exportőr, amiért sékelben kell fizetnie a vevőknek. 2014-ben viszont valószínűleg gyengülni fog az izraeli pénz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.