Tudja, hogy mi kell a szupertitkosítása feltöréséhez? Egy közepes mikrofon

TECH
2013 december 23., 10:11
comments 29
photo_camera Fotó: Circuito Fora do Eixo / Flickr

Wifi-hálózaton vagy bluetooth-kapcsolattal könnyű adatokat lopni, ezt eddig is tudtuk, De amire Adi Shamir, Eran Tromer és Daniel Genkin, az igen erős izraeli mezőny három legjobb titkosítási szakembere rájött, na, az igazán aggasztó.

Tanulmányuk (.pdf) szerint még a legjobb, kétkulcsos titkosítást is fel lehet törni. Akár egy Iphone-nal is, de még csak kétszázezer forintos telefon sem kell hozzá. Elég egy közepes mikrofon. Mondom a lényeget:

  • Amikor egy titkosított üzenetet dekódolunk, a számítógép processzora felpörög.
  • Lefuttat pár parancssort, hogy feloldja a titkosítást.
  • Ez alatt a processzor gép hangokat ad magából.
  • Ha ezeket a hangokat rögzítjük:

visszafejthető a kód.

Legalábbis egy hacker képes lehet a rögzített hang alapján felépíteni a titkosító kulcsot. És ehhez a kutatók szerint egy egyszerű telefonos applikáció is elég lehet. A többi már pofonegyszerű: csak elég közel kell férkőzni a megcélzott géphez. Például

"egy értekezleten feltűnés nélkül a gép mellé lehet rakni a telefont az asztalra, így megszerezhető a titkosító kulcs."

Az akusztikus kódtörő applikáció egyelőre nem létezik, vagy legalábbis dokumentáltan nem létezik. A Vocativ szerint még aggódni sem nagyon kell, mert a három legjobb izraeli kriptológus egyelőre még csak az elvi lehetőségéig jutott el a hacknek, vagyis nincs nagy esély rá, hogy valaki sitty-sutty összedobja a kódtörő szoftvert.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.