A románok és a lengyelek virágoztatják fel Britanniát

gazdaság
2013 december 27., 05:21
comments 9

Január elsejétől megnyílik az Európai Unió a román és bolgár munkavállalóknak. Ennek a románok és a bolgárok örülnek, a többiek pedig sokszor nem. A mostanában amúgy is eléggé bevándorlásellenes Nagy-Britanniában például hirtelen még David Cameron is elkezdett aggódni a 23 millió román miatt.

A brit sajtó pedig még ennél is durvább. Arról írnak, hogy 29 millió munkavállaló lepheti el a brit szigeteket, miközben ez a két ország teljes lakossága együtt. A Daily Mail kiküldött gyorsan pár riportert a románokhoz, hogy a kis agyagkunyhójukban megkérdezze tőlük, miért akarják annyira elvenni a rendes angolok munkáját.

Győztes lengyelek

Csak hogy ez az egész tök nagy kamu. Egyrészt a bevándorlással az Egyesült Királyság sokkal többet nyer, mint amennyit veszít. Van az a klasszikus megállapítás, hogy a lengyelek azokat a munkákat csinálják meg, amiket a britek már nem akarnak elvégezni.

Ez egyrészt sokszor igaz, pedig már nem a lengyelek az igazi bevándorlók. Ők egyre gyakrabban már nem alulra érkeznek, hanem komolyabb képesítést igénylő munkákat vállalnak. Ráadásul fiatalabbak és aktívabbak, mint az átlag brit, ezért sokkal kevésbé veszik igénybe a szociális ellátórendszert. Kevesebb segélyt vesznek fel, és ritkábban járnak kórházba is.

Száguldó románok

A román gazdasággal elég sok gond van, de azt, hogy rosszul teljesítene, nem lehet mondani. A munkanélküliség alacsonyabb, mint Nagy-Britanniában, a gazdaság pedig most épp 4,1 százalékkal nő. Ahogy egyébként a fizetések is. Vásárlóerő-paritáson mérve (gyakoraltilag a helyi árakhoz igazítva) az egy főre jutó GDP az EU átlaga fölött van. Amivel például messze verik az átlag manchesteri briteket.

Sőt, Románia az elmúlt tíz évben sem teljesített rosszul. Hozzánk képest semmiképp. Magyarország gazdasága tíz év alatt összesen öt százalékot tudott nőni. Romániáé pedig 26-ot.

Nyerészkedő britek

Ráadásul hiába hisztiznek a britek, hogy nem kellenek nekik a román munkavállalók, a brit üzletek egyre jobban támaszkodnak rájuk. 2010 és 2013 között a brit cégek 6,3 milliárd fontot kerestek Romániában, ami pont a 2007-es számok duplája.

Az Economist például amellett érvel, hogy a briteknek igenis érdeke befogadni a románokat, legalább annyira, mint a románoknak, ha kimehetnek dolgozni. Egyrészt így a brit cégek is részt vehetnek Románia gazdasági növekedésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.