Robbantás volt a kormánykritikus Vijesti című montenegrói lapnál

Terrorizmus
2013 december 27., 17:20

A főszerkesztő irodája elleni támadásban senki sem sérült meg, csak a szerkesztőségnek helyet adó épület ablakaiban és homlokzatában esett kár. A szerkesztőségben a támadás idején tizenhatan voltak.

A lap kiadója gyilkossági kísérletnek nevezte a robbantást, ami már a sokadik támadás volt a Milo Djukanovic miniszterelnökkel meg a montenegrói üzleti és politikai elittel szembeni kritikus hangvételéről, korrupciós ügyekről és a szervezett bűnözésről közölt tényfeltáró anyagairól ismert lap ellen.

Augusztusban a Vijesti egyik újságírójának otthona előtt robbant bomba, októberben kövekkel dobálták meg a lap szerkesztőségét a Montenegró első melegfelvonulásával kapcsolatos indulatok miatt, 2011-ben pedig az újság szolgálati autóit gyújtották fel.

Djukanovic a pénteki támadás után azt mondta: a rendőröknek és az ügyészeknek meg kell mutatniuk, hogy képesek megbirkózni a problémával, különben le lesznek váltva.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) viszont azt mondta, hogy korábban elmaradt a hasonló incidensek kivizsgálása, ami „a büntetlenség üzenetét hordozza”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.