Robbantás volt a kormánykritikus Vijesti című montenegrói lapnál

A főszerkesztő irodája elleni támadásban senki sem sérült meg, csak a szerkesztőségnek helyet adó épület ablakaiban és homlokzatában esett kár. A szerkesztőségben a támadás idején tizenhatan voltak.

A lap kiadója gyilkossági kísérletnek nevezte a robbantást, ami már a sokadik támadás volt a Milo Djukanovic miniszterelnökkel meg a montenegrói üzleti és politikai elittel szembeni kritikus hangvételéről, korrupciós ügyekről és a szervezett bűnözésről közölt tényfeltáró anyagairól ismert lap ellen.

Augusztusban a Vijesti egyik újságírójának otthona előtt robbant bomba, októberben kövekkel dobálták meg a lap szerkesztőségét a Montenegró első melegfelvonulásával kapcsolatos indulatok miatt, 2011-ben pedig az újság szolgálati autóit gyújtották fel.

Djukanovic a pénteki támadás után azt mondta: a rendőröknek és az ügyészeknek meg kell mutatniuk, hogy képesek megbirkózni a problémával, különben le lesznek váltva.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) viszont azt mondta, hogy korábban elmaradt a hasonló incidensek kivizsgálása, ami „a büntetlenség üzenetét hordozza”. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.