Jóslataink 2014-re - Magyarország

mélyebb
2014 január 02., 07:44

Nem a levelek suhogására hallgatunk, csupán saját megérzéseinkre, ami persze kockázatos, de legalább könnyen elszámoltatható: pár hónap múlva tételesen a fejünkre lehet majd olvasni, hány tippünk jött be 2014-re.

Ki veszi meg a Takarékbankot?

A Takarékbank két hete bejelentett privatizációja a válság kezdete óta a legnagyobb magánosításnak ígérkezik. Így aztán meglepő lehet, hogy ennyire rövid határidőt szabtak a vevő jelölteknek az ajánlatok beadására. Meglepő, de azért annyira mégsem. Így ugyanis garantálni lehet, hogy csak olyan ad ajánlatot, aki már most is ismeri a bankot. Ilyen szereplő pedig összesen kettő van. Az FHB körüli érdekcsoport, amelyik sajtójelentések szerint a bank, illetve annak effektív irányítást végző testület vezetését adja, illetve a VOSZ körül tömörülő takarékszövetkezeti vezetők. Ha az előbbiek kapják, akkor a kormány folytatja az egy éve megkezdett menetelését az úgynevezett magyar tulajdonú bankszektor tűzön-vízen keresztül történő kialakítására. Ha azonban az utóbbiak, akkor valami másról lesz szó. A magyar tulajdon természetesen ugyanúgy megmarad akkor is, de az is nyilvánvaló, hogy ezt a látványosan jogtipró folyamatot nem azért indították el egy éve, hogy aztán ugyanazoknak adják vissza a szövetkezetek irányítását, akik kezében korábban is volt. További rendületlen menetelés vagy meghátrálás? Szerintünk az előbbi fog történni.

Kétharmaddal nyer-e a Fidesz a parlamenti választásokon?

Nem, de nagyon közel lesz hozzá. Nem azért nem lesz kétharmad, mert az ellenzék kampánya olyan jól sikerült majd, hanem a Fidesz arroganciája miatt. Az ezzel kapcsolatos érzelmeket Horváth András és Ángyán József fellépései fogják leginkább katalizálni. Az ingadozó szavazók döntő többsége végül az MSZP-Együtt-re vagy az LMP-re szavaz majd. Ezzel utóbbi bekerül a parlamentbe.

Melyik fideszes politikus lesz újdonsült miniszter?

Könnyen lehet, hogy több is, de nekünk egy tuti tippünk van: Szijjártó Péter. Az új rendszer ideális politikusa ő. Nincsen érzékelhető ellenvéleménye, a főnöke által kijelölt irányt viszont skrupulusok nélkül végrehajtja és végrehajtatja. És nincs önálló bázisa sem, ezért aztán ha akarna sem tudna változtatni ezen a hozzáálláson. Mindez szerintünk miniszteri széket fog érni.

Mi lesz a gazdasági unortodoxia következő nagy dobása?

Minden ellenkező választási propagandával szemben a magyar gazdaság nem növekedési fordulatot hajtott végre, hanem klasszikus választási felfutást produkál (ezúttal elsősorban az EU és a külföldi tulajdonú közszolgáltatók által finanszírozva). Ez pedig azt jelenti, hogy nagyon gyorsan új motorokat kell találnia a kormánynak és a vele kooperáló jegybanknak, egyébként 2015-ben megint a recesszió közelében leszünk. A 3 százalékos költségvetési hiánylimit és a monetáris élénkítés (NHP 2) várható kudarca miatt, új, eddig nem alkalmazott megoldásokat fog keresni a kormány és az MNB. A mi tippünk az, hogy állami tulajdonú csatornákat (MFB, állami tulajdonba kerülő közszolgáltatók, MVM, stb.) felhasználva próbálják majd az MNB-s ingyen pénzt a gazdaságba juttatni. Japán után mi leszünk a fiskális-monetáris kooperáció következő élharcosai, csak a magyar kormány és jegybank ezt a német érzékenység miatt nem fogja olyan nagy dobra verni.

Hány külföldi bank hagyja el az országot 2014-ben?

Egy vagy kettő. Ha kettő, akkor mindkettőt ugyanaz a bank fogja megvenni. Nem véletlenül jósolta Orbán Viktor a bankrendszer tulajdonviszonyainak radikális átalakulását: a miniszterelnök nem csak sejtett, hanem minden bizonnyal tudott is valamit. A vevőre meglehetősen biztos tippünk van, és azt gyanítjuk, hogy minden létező állami támogatásra számíthat majd – mint ahogy most is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.